Γιατί δεν πρέπει να τρώτε πρωινό μετά τις 9

Κερδισμένοι βγαίνουν όσοι καταναλώσουν το πρώτο γεύμα της ημέρας πριν από τις 8 το πρωί, σύμφωνα με μελέτη από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) που δημοσιεύεται στο International Journal of Epidemiology. Στον αντίποδα, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για όσους αφήνουν το πρωινό για αργότερα.

Η ερευνητική ομάδα σε συνεργασία με επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Ιατρική Έρευνα της Γαλλίας (INSERM) , διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας και του χρόνου των γευμάτων και της επίπτωσης του διαβήτη τύπου 2 σε 103.312 ενήλικες (79% γυναίκες) από τη γαλλική μελέτη κοόρτης NutriNet-Santé.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διαδικτυακά αρχεία περί τη διατροφή αναφορικά με τα τρόφιμα και ποτά που κατανάλωναν στη διάρκεια ενός 24ωρου σε τρεις μη διαδοχικές ημέρες, καθώς και την ώρα του γεύματος μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν έναν μέσο όρο από τις καταχωρίσεις για τα δύο πρώτα έτη παρακολούθησης και στη συνέχεια αξιολόγησαν την υγεία κάθε ατόμου κατά τα επόμενα επτά περίπου χρόνια.

Συνολικά, καταγράφηκαν 963 νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια του προγράμματος, με τον κίνδυνο σημαντικά υψηλότερο (59%) για όσους έπαιρναν το πρωινό τους τακτικά μετά τις 9 π.μ..

«Γνωρίζουμε ότι το timing των γευμάτων διαδραματίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων,

αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει πώς σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2» σχολίασε η Anna Palomar-Cros, ερευνήτρια του ISGlobal και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

«Βιολογικά, είναι λογικό, καθώς είναι γνωστό ότι η παράλειψη του πρωινού επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Αυτό συνάδει με δύο μετα-αναλύσεις που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παράλειψη του πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2» συμπλήρωσε.

Προηγούμενο άρθροΤρώτε πρωινό μετά τις 9 π.μ.; Aπό ποια μεταβολική νόσο κινδυνεύετε κατά 59%
Επόμενο άρθροΥγεία: Πόσο ασφαλές είναι να ανοίγουμε τα μάτια μας σε βουτιά στην πισίνα;