Δείτε τα απίστευτα οφέλη που έχουν οι σπόροι Τσία

Οι σπόροι τσία (chia) έχουν χαρακτηριστεί ως υπερτροφή και τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει μεγάλη δημοφιλία.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ίσως είναι καλύτερα να αλέσετε πρώτα τους σπόρους για τα περισσότερα θρεπτικά οφέλη.

Αν και οι ολόκληροι σπόροι τσία είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, η άλεσή τους ίσως ευνοεί τη διαθεσιμότητα και απορρόφηση της πρωτεΐνης και των ωμέγα-3 λιπαρών, σύμφωνα με την μελέτη.

Πώς έγινε η έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη χρησιμοποιώντας μικρόβια του εντέρου από χοίρους, επομένως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα σε ανθρώπους.

Ωστόσο, το πεπτικό σύστημα ενός χοίρου είναι παρόμοιο με του ανθρώπου και αυτά τα μικρόβια χρησιμοποιούνται σε παρόμοια πειράματα σε όλον τον κόσμο,

σύμφωνα με τον, συν-συγγραφέα της μελέτης και συνεργάτη ανάπτυξης προϊόντων διατροφής στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στο Αυστραλία.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι τρώνε τους σπόρους τσία ολόκληρους, σπαταλούν τα διατροφικά τους στοιχεία, είπε ο ειδικός.

Οι ολόκληροι οι σπόροι τσία μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, εξήγησε, αλλά οι εξωτερικές φυτικές ίνες μπορούν να εμποδίσουν άλλα θρεπτικά συστατικά από το να απελευθερωθούν και να απορροφηθούν.

Εάν θέλετε να αλέσετε τους σπόρους τσία, πρόσθεσε ο ειδικός, αλέστε τους μόνο αμέσως πριν τους φάτε:

“Ένα ή δύο δευτερόλεπτα σε έναν μύλο μπαχαρικών ή καφέ είναι αρκετά για να ανοίξουν οι σπόροι.

Η έκθεση στο οξυγόνο προκαλεί τάγγιση, επομένως το να τους αλέσετε μαζικά και να τους κρατήσετε για καιρό με παρατεταμένη έκθεση στο οξυγόνο πριν από τη χρήση θα έχει ως αποτέλεσμα κακή μυρωδιά και γεύση».

Σπόροι τσία: Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία

Οι σπόροι chia προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica και χρησιμοποιούνταν ιστορικά από τις κοινότητες των Αζτέκων και των Μάγια για τρόφιμα και φάρμακα.

Μια ανασκόπηση του 2021 ανέδειξε ότι οι σπόροι τσία περιέχουν πολυφαινόλες, μια ένωση σε ορισμένα φυτικά προϊόντα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.

Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι σπόροι τσία βοηθούν στη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου.

Αλλά μια καλά ισορροπημένη διατροφή εξακολουθεί να είναι σημαντική παρά τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν οι σπόροι chia, είπε αναπληρωτής καθηγητής στην Επιστήμη των Τροφίμων στο πανεπιστήμιο του Wisconsin, ο οποίος συνέγραψε την ανασκόπηση του 2021:

“Υπάρχουν κάποιες συναρπαστικές και πολλά υποσχόμενες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην υγεία, αλλά δεν θέλουμε να τις υπερεκτιμήσουμε.

Θα πρέπει να τρώμε σπόρους τσία, αλλά και άλλους σπόρους, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως για να την βέλτιστη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών”.

Βοηθούν οι σπόροι τσία στην απώλεια βάρους;

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το νερό με τους σπόρους chia προάγει την πληρότητα και την απώλεια βάρους, αλλά δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μια μικρή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Nutrition Association κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αλεύρι chia δεν συνέβαλε στην απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να προσφέρει θετικά οφέλη στη συστολική αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη περιελάμβανε μόνο 20 γυναίκες και διήρκεσε 3 μήνες, επομένως τα στοιχεία μπορεί να μην είναι πειστικά.

Οι σπόροι τσία αποκτούν μια σύσταση σαν τζελ όταν συνδυάζονται με νερό, κάτι που επιβραδύνει την πέψη και βοηθάει τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Προηγούμενο άρθροΕπιστήμονες ανακάλυψαν «κρυφό κεφάλαιο» που γράφτηκε στην Βίβλο πριν από 1.750 χρόνια
Επόμενο άρθροΑντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Πιθανή η πρώτη πολιτική συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο για την τεχνητή νοημοσύνη μέσα στο 2023