Ενημέρωση των επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδος στο εξωτερικό για την επιστολή ψήφο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως συμμετείχαν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό με αντικείμενο την επιστολική ψήφο.

Οι δύο Υπουργοί ενημέρωσαν διεξοδικά για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην επιστολική ψήφο και ζήτησαν τη συνδρομή των Αρχών της Ελλάδος στο εξωτερικό, προκειμένου να ενημερώσουν και να διευκολύνουν με τη σειρά τους, τους εκλογείς του εξωτερικού, στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Πρόκειται για την ικανοποίηση, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, ενός πάγιου αιτήματος των απανταχού Ελλήνων οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ψήφου χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στην Ελλάδα ή σε Πρεσβείες και Προξενεία της Ελληνικής Δημοκρατίας που βρίσκονται σε αρκετές περιπτώσεις εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Επισημαίνεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής για την επιστολική ψήφο https://epistoliki.ypes.gov.gr, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, έως και 40 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, δηλαδή μέχρι την 29η Απριλίου, να εγγράφονται ακολουθώντας μία εξαιρετικά απλή διαδικασία. Αναλυτικές οδηγίες είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών. Εναλλακτικά, οι εκλογείς του εξωτερικού μπορούν να εγγραφούν για την επιστολική ψήφο με φυσική παρουσία στις Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών) της Ελλάδας στο εξωτερικό.

«Η ελληνική πολιτεία έκανε το καθήκον της αίροντας τα εμπόδια της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές», τόνισε απευθυνόμενος στους επικεφαλής των Αρχών της Ελλάδος στο εξωτερικό ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η επιτυχία του εγχειρήματος συναρτάται απόλυτα με τη συμμετοχή τους στην πράξη στην εκλογική διαδικασία. Και αυτή είναι πλέον η διακύβευση», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «η επιστολική ψήφος και γενικά η ψήφος στις ευρωεκλογές αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν είτε εντός είτε εκτός ΕΕ. Η ψήφος είναι νοοτροπία. Πρέπει να καθιερώσουμε αυτή τη νέα νοοτροπία».

Από την πλευρά της η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Διπλωματικές και Προξενικές μας Αρχές. Η καίρια συμβολή τους στο εγχείρημα της επιστολικής ψήφου εκτείνεται σε δύο κυρίως άξονες: Αφενός στην ενημέρωση των εκλογέων, για να φτάσει η πληροφορία σε κάθε πολίτη και αφετέρου στην υποστήριξη που μπορούν να παράσχουν στους εκλογείς για την εγγραφή τους στην πλατφόρμα».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.

Προηγούμενο άρθροΈρευνα για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ασφάλιση στον κυβερνοχώρο
Επόμενο άρθροΚίνα-Γερμανία: Σε πλήρη λειτουργία το κέντρο παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Volkswagen