Ερευνητές έφτιαξαν «έξυπνες» κάλτσες για ασθενείς με άνοια

Οι «έξυπνες» κάλτσες λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα ιδρώτα και την κίνηση των ανθρώπων που τις φορούν

Οι ασθενείς με άνοια θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι τους και να εξακολουθούν να λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται, χάρη σε ένα ζευγάρι κάλτσες. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία ανέπυξαν τις SmartSocks, «έξυπνες» κάλτσες που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, την παραγωγή ιδρώτα και τις κινήσεις των ανθρώπων που τις φορούν.

Οι δοκιμές των SmartSocks που ανέπτυξε η τεχνολογική νεοφυή εταιρεία Milbotix πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, τόσο σε σπίτια όσο και σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Σε αντίθεση με τους ανιχνευτές που χρησιμοποιούνται σήμερα για παρόμοιους σκοπούς, οι SmartSocks μοιάζουν ακριβώς με τις πραγματικές κάλτσες. Πλένονται στο πλυντήριο, δεν απαιτούν φόρτιση και μπορούν να ελέγχουν τη γνωστική κατάσταση των ασθενών, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι σημερινές συσκευές.

Οι κάλτσες προέκυψαν από μια συνεργασία μεταξύ των ερευνητών της Milbotix και του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Ο εφευρέτης της SmartSock δρ Ζέκε Στιρ, ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Milbotix, σκέφτηκε την ιδέα επειδή η προγιαγιά του υπέφερε από άνοια.

«Μου ήρθε η ιδέα για τις SmartSocks ενώ δούλευα εθελοντικά σε ένα ίδρυμα φροντίδας για την άνοια. Το σημερινό προϊόν είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας, διαβούλευσης και ανάπτυξης», δήλωσε.

«Μέχρι στιγμής, οι SmartSocks έχουν τύχει απίστευτα καλής υποδοχής σε χώρους φροντίδας και είμαι ενθουσιασμένος να δω τι αντίκτυπο μπορούν να έχουν τα προϊόντα μας στην παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων για στρες και πτώσεις, επιτρέποντας στο προσωπικό των ιδρυμάτων φροντίδας να παρεμβαίνει έγκαιρα», πρόσθεσε ο εφευρέτης.

«Το πόδι είναι στην πραγματικότητα ένα ιδανικό μέρος για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το άγχος και οι κάλτσες είναι ένα οικείο κομμάτι ρουχισμού που οι άνθρωποι φορούν καθημερινά. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι κάλτσες μπορούν να αναγνωρίσουν με ακρίβεια τα σημάδια του άγχους – κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει όχι μόνο τα άτομα με άνοια, αλλά και τους φροντιστές τους», δήλωσαν οι ερευνητές.

Μια δοκιμή με τη χρήση των SmartSocks στην οποία συμμετέχουν 15 άτομα που ζουν στο σπίτι με άνοια, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ οι εγκαταστάσεις φροντίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν ήδη τις κάλτσες σε σπίτια που διαχειρίζεται η Southern Healthcare.

Προηγούμενο άρθροΠιθανή μία ακόμη δόση εμβολίου για την καταπολέμηση της Eris
Επόμενο άρθρο15 Αυγούστου: Ιστορία της Παναγίας της Τήνου (βίντεο)