ΕΣΥ: Έρχεται ενιαία λίστα χειρουργείων – Πώς θα γίνεται η καταχώρηση

Τέλος στις… ατελείωτες λίστες αναμονής για χειρουργείο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθώς και στα Πανεπιστημιακά επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας, με νέο σχέδιο νόμου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει την κατάργηση των λιστών ανά νοσοκομείο και τη δημιουργία ενιαίας λίστας

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, επίσης, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και άλλες επείγουσες διατάξεις, στόχος της παρέμβασης είναι «η διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Τμήματα».

Η ενιαία λίστα, η οποία αποτελούσε εξαρχής προτεραιότητα του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα ενταχθεί σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Βασικούς όρους για την κατάρτισή της αποτελούν, η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς.

«Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΕΣΥ, της προστασίας της ισότητας, της διαφάνειας και των δικαιωμάτων των ασθενών, του εκσυγχρονισμού της κατάρτισης, τήρησης, οργάνωσης και λειτουργίας της λίστας χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, της ανάγκης για προγραμματισμό και οργάνωση των χειρουργείων, δημιουργείται σύστημα αρχειοθέτησης (μέσω διαδικτύου) ενιαίας πανελλαδικά λίστας χειρουργείων με στόχο την κεντρική διαχείριση των υφιστάμενων διακριτών λιστών χειρουργείων των νοσοκομείων και την προτυποποίηση των διαδικασιών. Η τροποποιούμενη διάταξη σκοπεύει μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής να καταρτίζονται, οργανώνονται και παρακολουθούνται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας τα περιστατικά ασθενών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών και παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων, για την λήψη στρατηγικών αποφάσεων, με βάση την πραγματική εικόνα των λιστών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Και προσθέτει:

«Παράλληλα, εισάγονται πλέον στη λίστα και τα έκτακτα/επείγοντα περιστατικά, ώστε να απεικονίζεται ορθά και σε πραγματικές συνθήκες ο ακριβής αριθμός των χειρουργείων. Πρωταρχικός στόχος είναι να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων με βάση την πραγματική εικόνα των λιστών».

Πολύμηνες λίστες
Πηγές από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία αναφέρουν στο Insider.gr ότι η αναμονή στις περιβόητες λίστες για ορισμένες παθήσεις, κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία των κεντρικών πόλεων, είναι πολύμηνη και -σε ορισμένες περιπτώσεις- μπορεί να φτάνει μέχρι και τον έναν χρόνο.

Πρόκειται κατά κανόνα για καλοήθεις παθήσεις, όπως για παράδειγμα η χολολιθίαση, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος στην ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί, καθώς εκτιμάται ότι πολλά άτομα από αυτά που εντάσσονται στις λίστες έχουν ήδη χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη εκκαθάριση των καταλόγων.

Ωστόσο, η λίστα αναμονής για τις περιπτώσεις κακοηθειών δεν είναι μεγάλη, καθώς τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται στα περισσότερα νοσοκομεία σαν επείγουσες καταστάσεις και χειρουργούνται εντός ολίγων ημερών μετά τη διάγνωση. Εξαίρεση αποτελούν οι μεγάλες γυναικολογικές κλινικές της Αθήνας, όπου υπάρχει σημαντική αναμονή προς χειρουργείο ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο.

Αξιολόγηση και καταχώρηση

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η αξιολόγηση των περιστατικών θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων και τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, εξαιρουμένων των επειγόντων περιστατικών, τα οποία θα έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσοκομεία θα είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Προηγούμενο άρθροΤα πιο σημαντικά γεγονότα της 21ης Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθροIουλία Καλλιμάνη: Το music video της νέας της επιτυχίας «Από μένα είναι όχι (Αλκυονίδες Mέρες)»