Η ΑΙ μπορεί να προβλέψει ποιο τραγούδι θα γίνει επιτυχία με μεγάλη σιγουριά
Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο που να μπορεί να προβλέψει πρακτικά ποιο τραγούδι θα γίνει επιτυχία και μάλιστα με αρκετή σιγουριά.

Χάρη σε μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, οι οποίοι χαλιναγώγησαν τη δύναμη διάφορων machine learning τεχνικών σε συνδυασμό με αντιδράσεις του εγκεφάλου φτάνοντας έτσι σε ποσοστό επιτυχίας 97% στο να προβλέψουν το επόμενο μουσικό “hit”. Υπηρεσίες streaming όπως το Spotify και η Pandora χρησιμοποιούν τεχνικές μηχανικής μάθησης για την ανάλυση των χαρακτηριστικών της μουσικής και της εγκεφαλικής δραστηριότητας, ανοίγοντας το δρόμο για πιο ακριβείς εξατομικευμένες λίστες αναπαραγωγής και βελτιωμένες μηχανές συστάσεων.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης σε νευρωνικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από συμμετέχοντες που άκουγαν πρόσφατα τραγούδια. Με ακρίβεια 97%, εντόπισαν ποια κομμάτια θα είναι επιτυχίες και ποια αποτυχίες, ξεπερνώντας την προηγούμενη ακρίβεια της τάξης του 69% των παραδοσιακών μοντέλων γραμμικής λογαριθμικής παλινδρόμησης. Η πρόβλεψη μουσικών επιτυχιών δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Οι δημοφιλείς υπηρεσίες ροής μουσικής δίνουν στον κόσμο καθημερινά ή εβδομαδιαία ένα φρέσκο mixtape μουσικής. Το Spotify το κάνει αυτό με τη λειτουργία “Discover Weekly” που δίνει στους χρήστες μια λίστα αναπαραγωγής με 30 νέα τραγούδια κάθε Δευτέρα. Μια άλλη συνδρομητική μουσική υπηρεσία, η Pandora, παρουσιάζει νέα μουσική χρησιμοποιώντας “Εξατομικευμένα Soundtracks” μετά από ανάλυση 450 χαρακτηριστικών μέσω του Music Genome Project.Προηγούμενο άρθρο«Όλα στον αέρα» για την Ξένια Βέρρα
Επόμενο άρθροΗ Τεχνική νοημοσύνη προβλέπει και ποιο… τραγούδι θα γίνει επιτυχία