Λονδίνο: Πειραματική χρήση τεχνητής νοημοσύνης για πρόληψη εγκλημάτων σε σταθμούς μετρό

Οι επιβάτες του μετρό του Λονδίνου, του γνωστού Underground, έχουν πλέον κάθε τους κίνηση να καταγράφεται και να εξετάζεται ταχύτατα για την πρόληψη τυχόν εγκλημάτων εντός των σταθμών του τεράστιου δικτύου, μέσω συνδυασμού της τεχνητής νοημοσύνης με τις κάμερες κλειστού κυκλώματος (CCTV).

Ο ιστότοπος Wired, ειδικός στα θέματα τεχνολογίας αιχμής, αποκάλυψε σε δημοσίευμά του ότι το London Underground έχει ήδη εφαρμόσει πειραματικά για περίπου ένα χρόνο την πλήρη καταγραφή των κινήσεων αλλά και των εκφράσεων του προσώπου επιβατών σε σταθμό του βόρειου Λονδίνου, με σκοπό τη στιγμιαία ανάλυση κάθε λεπτομέρειας από τεχνητή νοημοσύνη και την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των υπευθύνων ασφαλείας επί τόπου για τα συμπεράσματα που εξάγονται σε περίπτωση κινδύνου διενέργειας εγκλήματος.

Ετσι γίνεται τάχιστα η ενημέρωση του προσωπικού ασφαλείας μόλις εντοπιστεί τυχόν επικίνδυνο αντικείμενο (όπως κάποιο όπλο ή ασυνόδευτο πακέτο κ.λπ.), αλλά και πιθανή επιθετική κίνηση ή διακριτικό στοιχείο πρόθεσης τέλεσης εγκλήματος, βάσει των ενδείξεων που ψυχολόγοι είναι ικανοί να ανιχνεύουν στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Σε αντίθεση με την έως τώρα χρήση των κυκλωμάτων CCTV, που αποσκοπεί στην καταγραφή τυχόν εγκλημάτων και την αποτροπή τους διά της απειλής της σχετικής καταγραφής, το συγκεκριμένο σύστημα αποσκοπεί στην πρόληψη του εγκλήματος με έγκαιρη παρέμβαση στη νοοτροπία του «εξ όνυχος τον λέοντα».

Το σύστημα αυτό είναι προγραμματισμένο επίσης να προλαβαίνει τυχόν πτώσεις ατόμων στις ράγες, φαινόμενο διόλου σπάνιο στο μετρό του Λονδίνου είτε λόγω απόπειρας αυτοκτονίας είτε λόγω μέθης, αλλά και να καταγράφει όσους επιχειρούν να ταξιδέψουν χωρίς εισιτήριο, πράγμα που είναι σίγουρο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο.

Η εταιρεία συγκοινωνιών της βρετανικής πρωτεύουσας, η Transport for London (TfL), εφάρμοσε το σύστημα αυτό πειραματικά από τον Οκτώβριο του 2022 ως το Σεπτέμβριο του 2023 στον σταθμό του Γουίλσντεν Γκριν, στο βορειοδυτικό Λονδίνο δοκιμάζοντας 11 αλγόριθμους για την παρακολούθηση όσων περνούν από τον σταθμό. Περισσότερες από 44.000 ειδοποιήσεις εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής, με 19.000 να παραδίδονται στο προσωπικό του σταθμού σε πραγματικό χρόνο.

Τα έγγραφα με τα συμπεράσματα του πειράματος των 12 μηνών δείχνουν επίσης πως η τεχνητή νοημοσύνη έκανε λάθη, όπως επισήμανση παιδιών που ακολουθούσαν τους γονείς τους μέσα από τα τουρνικέ των εισιτηρίων ως πιθανούς λαθρεπιβάτες ή δεν ήταν σε θέση να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ ενός αναδιπλούμενου και ενός μη αναδιπλούμενου ποδηλάτου.

Οι αστυνομικοί βοήθησαν επίσης τη δοκιμή του συστήματος κρατώντας μαχαίρια και όπλα μπροστά στις κάμερες, ενώ ο σταθμός ήταν κλειστός, για να διδάξουν το σύστημα να ανιχνεύει καλύτερα τα επικίνδυνα αντικείμενα.

«Παρέχοντας στο προσωπικό του σταθμού πληροφορίες και ειδοποιήσεις σχετικά με την κίνηση και τη συμπεριφορά των επιβατών, ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε οποιεσδήποτε καταστάσεις πιο γρήγορα», αναφέρει η TfL. Λέει επίσης ότι η δοκιμή παρείχε πληροφορίες σχετικά με την εισιτηριοδιαφυγή, που θα «μας βοηθήσουν στις μελλοντικές προσεγγίσεις και παρεμβάσεις μας».

Τον Δεκέμβριο η TfL ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επεκτείνει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης με υλικό από τις κάμερες με σκοπό την καταγραφή όσων δεν πληρώνουν εισιτήριο.

Υπάρχουν βεβαίως και αντιρρήσεις: «Αν και αυτή η δοκιμή δεν περιελάμβανε αναγνώριση προσώπου, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε δημόσιο χώρο για τον εντοπισμό συμπεριφορών και την ανάλυση της γλώσσας του σώματος εγείρει πολλά από τα ίδια επιστημονικά, ηθικά, νομικά και κοινωνικά ερωτήματα που εγείρονται από τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου», λέει ο Μάικλ Μπέρτγουιστλ, αναπληρωτής διευθυντής στο ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο Ada Lovelace.

 kathimerini.gr 

Προηγούμενο άρθρο«Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Φεβρουαρίου
Επόμενο άρθροΗ Ιταλία τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με σειρά πολιτιστικών πρωτοβουλιών