Με επιτυχία ολοκληρώθηκε άσκηση ευρείας κλίμακας στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς

Προγραμματισμένη άσκηση ευρείας κλίμακας (Emergency Exercise) πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς «Άννα Πολλάτου», η οποία, σύμφωνα με τον φορέα διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα, Fraport Greece, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, στη διενέργεια της άσκησης και πέραν των στελεχών της Fraport Greece, συμμετείχαν, όλοι οι εμπλεκόμενοι, σε αυτές τις περιπτώσεις φορείς, και συγκεκριμένα, η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β), το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών & Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων & Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) και εμπλεκόμενοι φορείς από το αεροδρόμιο, όπως o φορέας επίγειας εξυπηρέτησης και o Πάροχος Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε ατύχημα αεροσκάφους εντός αεροδρόμιου. Με την εκδήλωση του συμβάντος, ενεργοποιήθηκε άμεσα το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του αεροδρομίου, με παράλληλη έναρξη των σχετικών επιχειρησιακών διαδικασιών. Ειδικότερα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τέθηκαν σε λειτουργία οι ενέργειες για τη διάσωση, την παροχή Α’ βοηθειών στο πεδίο και τη διακομιδή των επιβαινόντων, σε άριστο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του αεροδρομίου για τον συντονισμό του περιστατικού και τα κέντρα υποδοχής μη-τραυματιών επιβατών και πληρωμάτων για την υποστήριξη των θυμάτων.

Ο σκοπός διεξαγωγής της άσκησης ευρείας κλίμακας, τονίζει η Fraport Greece, ήταν η αξιολόγηση και τυχόν βελτίωση του επιχειρησιακού επιπέδου ανταπόκρισης σε ένα ανάλογο συμβάν, κυρίως όμως η ανάλυση του βηματισμού της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων, στην αντιμετώπιση παρόμοιας κρίσης.

Μετά το πέρας της άσκησης, ο Παναγιώτης Σπυράτος, Chief Operations Officer (COO) της Fraport Greece, δήλωσε: «Η επιτυχημένη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης ευρείας κλίμακας που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς “Άννα Πολλάτου” μέσω της συνεργασίας της Fraport Greece και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων, είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των αεροδρομίων και των πτήσεων. Η Fraport Greece, με δεδομένη τη δέσμευσή της για την παροχή υψηλού επιπέδου ασφάλειας στους επιβάτες, αλλά και στους συνδαιτημόνες κρίκους των αερομεταφορών, διαθέτει έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, μέρος του οποίου αποτελεί και η συγκεκριμένη άσκηση. Το πλάνο αυτό υλοποιείται σε μόνιμη βάση -και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται και λειτουργεί η εταιρεία- περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την ανανέωση των υποδομών, τη συμμόρφωση των διαδικασιών και λειτουργιών με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή standards, αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο τη διατήρηση και την αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφάλειας που διαθέτει και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια».

Προηγούμενο άρθροΠεριπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας για παράνομη στάθμευση στο Δήμο Αθηναίων
Επόμενο άρθροΆσκηση εκπαίδευσης των διασωστών της ΕΟΔ στη χρήση της πρωτοποριακής τεχνολογίας