Νέα μελέτη δίνει απάντηση αν τελικά η μουσική βοηθάει στα…μαθηματικά!

Αμέτρητοι άνθρωποι βάζουν κάποια χαλαρή μουσική στο παρασκήνιο, για να τους συντροφεύει όσο διαβάζουν. Πρόκειται για μια τόσο διαδεδομένη συνήθεια που κανάλια όπως το Lofi Girl με το περίφημο ‘lofi hip hop radio – beats to relax/study to’ έχουν εκατομμύρια συνδρομητές. Πέρα όμως από εργαλείο για συγκέντρωση, βοηθάει συνολικά η ενασχόληση με τη μουσική στο διάβασμα;

Μια νέα μελέτη ήρθε να δώσει απάντηση σε ένα σχετικό ερώτημα και πράγματι διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με τη μουσική έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην επίδοση των μαθητών στα μαθηματικά. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές κατέληξαν πως η μουσική μπορεί να κάνει τα μαθηματικά πιο ευχάριστα, να κρατήσει τους μαθητές απασχολημένους και να μειώσει το άγχος για θέματα όπως τα κλάσματα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η μελέτη ανέλυσε 55 άλλες επιστημονικές έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν και αφορούσαν συνολικά σχεδόν 78.000 μαθητές από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο. Εξετάστηκαν τρεις τύποι μουσικών παρεμβάσεων: τα τυπικά μαθήματα μουσικής, η εκμάθηση μουσικών οργάνων και οι ταυτόχρονη ένωση μουσικής-μαθηματικών. Εν τέλει, οι μαθητές της τελευταίας κατηγορίας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στα μαθηματικά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν.

Τα μαθήματα που συνδύαζαν τη μουσική και τα μαθηματικά ταυτόχρονα είχαν τη σημαντικότερη επίδραση, με το 73% των μαθητών να έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις. Η εκμάθηση μουσικών οργάνων και τα τακτικά μαθήματα μουσικής οδήγησαν επίσης σε βελτίωση των αποτελεσμάτων στα μαθηματικά, για το 69% και το 58% των μαθητών, αντίστοιχα.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η μουσική είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την εκμάθηση της αριθμητικής και έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στους μικρότερους μαθητές και σε εκείνους που μαθαίνουν βασικές μαθηματικές έννοιες. Τόσο τα μαθηματικά όσο και η μουσική μοιράζονται ομοιότητες στα σύμβολα, τη συμμετρία, την αφηρημένη σκέψη και την ποσοτική συλλογιστική. Επίσης, βασικές έννοιες στη μουσική, όπως τα κλάσματα και οι αναλογίες, ευθυγραμμίζονται με την αριθμητική. Έτσι, τα συνδυαστικά μαθήματα παρείχαν ευκαιρίες στους μαθητές να κάνουν συνδέσεις μεταξύ μαθηματικών και μουσικής, διευκολύνοντας την καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των μαθηματικών εννοιών.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η μελέτη υποδηλώνει ότι πράγματι η εκμάθηση μουσικής και ειδικά σε συνδυαστικά μαθήματα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις των μαθητών. Τώρα μένει να δούμε από κάποια νέα μελέτη ποια είναι και η επίδραση της ακρόασης μουσικής την ώρα της μελέτης.

Προηγούμενο άρθροΗ ζωή πριν τα smartphones – Τι έκαναν οι άνθρωποι τότε;
Επόμενο άρθροΣάκης Κατσούλης για Τριαντάφυλλο: Δεν είμαστε παιδάκια, επειδή έκανα παρέα με τον Κόρο να μου κρατάει κακία-Βίντεο