Νέα προσπάθεια ιδιωτικής προσσελήνωσης στο φεγγάρι (βίντεο)

Πριν από λίγες εβδομάδες η αμερικανική εταιρεία Astrobotic πραγματοποίησε την πρώτη αποστολή προσσελήνωσης ιδιωτικής εταιρείας. Όμως ένα απρόσμενο τεχνικό πρόβλημα (διαρροή καυσίμου) δεν επέτρεψε στη σεληνάκατο της αποστολής να φτάσει στο φεγγάρι.

Μια ακόμη αμερικανική εταιρεία η Intuitive Machines ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να είναι αυτή που θα γράψει το όνομα της στην ιστορία ως η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που πραγματοποίησε προσσελήνωση. Το σκάφος της αποστολής ονομάζεται «Οδυσσέας» και σύμφωνα με τον προγραμματισμό η εκτόξευση θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου με πύραυλο της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ. Αν για κάποιο λόγο (π.χ καιρικές συνθήκες) η εκτόξευση δεν γίνει στις 14 Φεβρουαρίου θα υπάρχει περιθώριο δύο ακόμη ημερών για να γίνει.

Αν η εκτόξευση γίνει με επιτυχία το σκάφος θα επιχειρήσει να πατήσει την επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου στις 22 Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα το σκάφος θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί στον κρατήρα Malapert A που βρίσκεται στον νότιο πόλο της Σελήνης. Ο Οδυσσέας θα μεταφέρει εξοπλισμό της NASA για την πραγματοποίηση επιστημονικών μελετών στη Σελήνη αλλά και εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα ερευνητών του Αεροναυτικού Πανεπιστημίου Embry-Riddle.

Θα μεταφέρει επίσης ένα φορτίο συνολικού βάρους 130 κιλών από ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες στέλνουν διαφόρων ειδών αντικείμενα και… αναμνηστικά στο φεγγάρι όπως φωτογραφίες, κείμενα κ.α. Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα ταξιδέψουν στη Σελήνη είναι αντίγραφα γλυπτών του Τζεφ Κουνς.

naftemporiki.gr

Αν όλα πάνε καλά ο εικονιζόμενος Οδυσσέας θα βρίσκεται στην επιφάνεια της Σελήνης. πηγή φωτογραφίας. (Intuitive Machines)

Προηγούμενο άρθροΣημαντικές βροχές στην Κρήτη το επόμενο τριήμερο
Επόμενο άρθροΒραδιά Χορού: Σιωπές και περπατήματα , Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι – Η Ωραία Κοιμωμένη Divertissement