Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στη παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης (βίντεο)

Ο Joint European Torus (JET), ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται στη Βρετανία προσπαθεί να πετύχει τη δημιουργία σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας από σύντηξη. Ισχυροί μαγνήτες συγκρατούν το καυτό πλάσμα μέσα στον αντιδραστήρα τύπου «τόκαμακ», έτσι ώστε οι ατομικοί πυρήνες να υφίστανται σύντηξη (το αντίστροφο της σχάσης ή διάσπασης) και να απελευθερώνουν ενέργεια, που μετατρέπεται σε ηλεκτρική.

Στον αντιδραστήρα του JET το πλάσμα (ιονισμένο αέριο) θερμαίνεται σε συνθήκες δέκα φορές πιο καυτές από αυτές που επικρατούν στον πυρήνα του Ήλιου. Ανακοινώθηκε ότι στο JET παράχθηκαν 69 megajoules ενέργειας σε πέντε δευτερόλεπτα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από τέτοιου είδους αντιδραστήρα και προσφέρει υπόσχεση για ένα μέλλον πυρηνικής ενέργειας που θα τροφοδοτεί τα σπίτια των ανθρώπων. Μάλιστα το νέο ρεκόρ επετεύχθη χρησιμοποιώντας μόλις 0,2 χιλιοστόγραμμα (milligram) καυσίμου όσο δηλαδή ζυγίζει ένας κόκκος γύρης.

Η ποσότητα των 69 megajoules δεν είναι μεγάλη αφού μπορεί άπαξ να θερμάνει ποσότητα νερού ικανή να γεμίσει περίπου 600 κούπες τσαγιού. Όμως ένα σύστημα που θα παρήγαγε συνεχώς χωρίς διακοπή 69 megajoules θα μπορούσε να ηλεκτροδοτεί απρόσκοπτα περίπου 12 χιλιάδες νοικοκυριά.

φωτογραφία: Η εγκατάσταση JET πραγματοποιεί πυρηνική σύντηξη. πηγή φωτό (UK Atomic Energy Authority)

naftemporiki.gr 

Προηγούμενο άρθροΙταλία: 50χρονος Σικελός στραγγάλισε δυο από τα τρία του παιδιά και έκαψε ζωντανή τη γυναίκα του
Επόμενο άρθροCole Porter «So in Love»