Νόσος Χ: Η επόμενη πανδημία που έρχεται μετά τον covid

Η «Νόσος Χ» είναι ένα υποθετικό σενάριο που όμως βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Με αυτή τη σημαντική επισήμανση ο Νίκος Τζανάκης αφήνει να εννοηθεί πως η άγνωστη έως σήμερα ασθένεια δεν είναι στη…σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας αλλά αναμένεται. Αυτό που δε γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα είναι το χρονικό διάστημα ξεσπάσματος.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλούν στοr για την άγνωστη ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει την επόμενη θανατηφόρο πανδημία.

Μια «βαριά» υγειονομική απειλή πλανάται τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ η covid-19 έχει περάσει σε φάση αποδρομής και έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητα χάρη στα εμβόλια και τις θεραπείες, ο όρος «Νόσος Χ» ήρθε στο προσκήνιο, καλώντας τους γνωστούς επιδημιολόγους και άλλους γιατρούς να την αποκρυπτογραφήσουν και να κάνουν τις προβλέψεις τους.

Η τηλεοπτική εμφάνιση της προέδρου της Ένωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνας Παγώνη, πριν λίγα 24ωρα, παράλληλα με αρκετά δημοσιεύματα, πυροδότησαν έναν νέο κύκλο ανησυχίας εκεί που όλοι θεωρούν ότι…ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό. Ο προβληματισμός μεγάλωσε από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η «Νόσος Χ» έχει κατά 70% μεγαλύτερη θνησιμότητα συγκριτικά με την covid. Ποια είναι, όμως, η περιβόητη αυτή ασθένεια και πόσο πιθανό είναι το σενάριο μιας νέας πανδημίας; Το ygeiamou.gr με τη βοήθεια του Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη και του Αναπληρωτή Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Η «Νόσος Χ» είναι ένα υποθετικό σενάριο που όμως βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Με αυτή τη σημαντική επισήμανση ο Νίκος Τζανάκης αφήνει να εννοηθεί πως η άγνωστη έως σήμερα ασθένεια δεν είναι στη…σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας αλλά αναμένεται. Αυτό που δε γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα είναι το χρονικό διάστημα ξεσπάσματος.
Η νέα απειλή είναι μια προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) «για τη δημιουργία μιας νέας πανδημίας που δεν έχει προσβάλλει ακόμη τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει τα ίδια με τον κορωνοϊό και χειρότερα», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γνωστός Καθηγητής. Και συνεχίζει: «Παρατηρούμε ότι ορισμένοι ιοί, ιδιαίτερα στελέχη της γρίπης που δε μόλυναν θηλαστικά αλλά μόνο πτηνά, περνούν πλέον στα κατώτερα θηλαστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για να μολυνθεί εκτεταμένα ο άνθρωπος». Εξηγεί δε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο ο ιός δεν θα είναι γνωστός, καθώς θα αποτελεί προϊόν μεταλλάξεων και δεν είναι απαραίτητο ότι θα προέλθει από τη γρίπη των πτηνών αλλά ενδεχομένως και από άλλο είδος.

Προσθέτοντας κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη «Νόσο Χ» και όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημειώνει ότι το σενάριο αυτό επινοήθηκε από τον ΠΟΥ το 2018 θέλοντας να προετοιμάσει με υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές. «Δε γνωρίζει κανείς εάν θα είναι πανδημία από ιό, βακτήριο ή μύκητα, ποια δηλαδή θα είναι η πηγή από την οποία θα προέλθει, αλλά μετά την πανδημία του κορωνοϊού εκτιμήθηκε ότι η θνησιμότητά της άγνωστης νόσου θα είναι 70% μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της covid», σημειώνει.

pentapostagma.gr

Προηγούμενο άρθροΣτα 83 του ο Αλ Πατσίνο ξανά πατέρας με την 29 ετών Αλφαλάχ
Επόμενο άρθροΔέκα Έλληνες γιατροί της αρχαιότητας!