Οι δικαιούχοι του Gigabit voucher για τις ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι

Ακόμη και κάτω από τα 30 ευρώ το μήνα διαμορφώνονται οι τιμές για τη χρήση μίας ευρυζωνικής σύνδεσης οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH) με ταχύτητα λήψης δεδομένων στα 300 Mbps από τη δράση Gigabit Voucher που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη δράση, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, προσφέρει επιδότηση 200 ευρώ για ένα χρονικό διάστημα έως και 2 έτη και ο στόχος της είναι να ενισχύσει τη ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες από 250 Mbps και πάνω.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το κουπόνι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν περί τις 379.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ συνδυάζεται με τη δράση Smart Readiness που αφορά την εγκατάσταση οπτικής ίνας σε 120.000 κτήρια της χώρας.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που δε διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Οι προσφερόμενες τιμές

Οι σχετικές προσφορές των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ανακοινώθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες και γενικώς υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ των προτεινόμενων πακέτων που θα πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει χρέωση για το τέλος ενεργοποίησης που ανέρχεται στα 50 ευρώ, οι τιμές είναι διαφορετικές για υφιστάμενους πελάτες, ενώ υπάρχουν και προσφορές για συνδυαστικά πακέτα που περιλαμβάνουν τηλεφωνία ή συνδρομητική τηλεόραση.

Σε γενικές γραμμές, η έκπτωση που προσφέρεται είναι της τάξεως των 7-8 ευρώ σε περίπτωση που δεν απαιτείται τέλος εγκατάστασης και πέφτει στα 5-6 ευρώ αν υπάρχει χρέωση για το τέλος εγκατάστασης.

Επιπλέον, υπάρχει και πάροχος που δίνει μεγαλύτερη μεν έκπτωση αλλά για διάστημα 20 μηνών.

Για παράδειγμα, οι τιμές των πακέτων με την επιδότηση στην περίπτωση της Cosmote ξεκινούν από τα 32,57 ευρώ το μήνα -και για 24 μήνες- για αναβάθμιση σύνδεσης στα 300 Mbps, ενώ είναι στα 35,90 ευρώ για νέα σύνδεση οπτικής ίνας. Στις συνδέσεις των 500 Mbps οι τιμές είναι στα 37,57 ευρώ και στα 39,65 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για το 1 Gbps είναι στα 45,57 ευρώ και στα 47,65 ευρώ. Και υπάρχουν και άλλες επιλογές για συνδυαστικά πακέτα.

Η Nova ξεκινά από τα 29 ευρώ το μήνα -και για 24 μήνες- για τη σύνδεση στα 300 Mbps με επιδότηση και παρέχει δωρεάν για περιορισμένη διάρκεια το τέλος εγκατάστασης, ενώ ανεβαίνει στα 34 ευρώ για τα 500 Mbps και στα 39 ευρώ για το 1 Gbps.

Στη Vodafone υπάρχει διαφορά ανάλογα με το αν ο ενδιαφερόμενος είναι υφιστάμενος συνδρομητής κινητής της εταιρείας ή όχι. Για αυτούς που έχουν και συμβόλαιο κινητής, το μηνιαίο κόστος, με την επιδότηση για 24 μήνες και με δωρεάν τέλος ενεργοποίησης, είναι στα 28,30 ευρώ για σύνδεση στα 300 Mbps, στα 33,20 ευρώ για τα 500 Mbps και στα 38,30 ευρώ για το 1 Gbps. Για όσους δεν είναι συνδρομητές κινητής, οι αντίστοιχες τιμές είναι στα 29,65 ευρώ, 34,65 ευρώ και 39,65 ευρώ αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση της Inalan, η οποία προσφέρει ακόμη χαμηλότερες τιμές αλλά ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καλύπτεται από το ιδιόκτητο δίκτυο FTTH που αναπτύσσει η εταιρεία και, σύμφωνα με αυτήν, καλύπτει περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Inalan μία σύνδεση στα 300 Mbps -χωρίς τηλεφωνία- είναι στα 18 ευρώ το μήνα αλλά για διάστημα 20 μηνών και στα 24 ευρώ το μήνα για το 1 Gbps. Και εδώ το τέλος εγκατάστασης είναι δωρεάν.

Σημειωτέον πως η Inalan προσφέρει συμμετρικές ταχύτητες, κάτι που σημαίνει ότι η ταχύτητα αποστολής (upload) είναι ίδια με εκείνη της λήψης (download). Στην περίπτωση της Cosmote, της Nova και της Vodafone, οι ταχύτητες upload πρόκειται να αυξηθούν από τις 8 Δεκεμβρίου και να είναι πλέον στο ήμισυ των αντίστοιχων του download. Δηλαδή, σε μία σύνδεση με ταχύτητα λήψης δεδομένων στα 300 Mbps η αποστολή θα γίνεται στα 150 Mbps, σε εκείνη των 500 Mbps στα 250 Mbps και στο 1 Gbps θα φθάνει στα 500 Mbps.

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα πακέτα για τις επιχειρήσεις είναι αρκετά διαφορετικά καθώς περιλαμβάνουν και συνδέσεις με συμμετρικές ταχύτητες όπως και επιπλέον υπηρεσίες.

Ποια είναι η διαδικασία

Όσον αφορά τη διαδικασία για την έκδοση και την εξαργύρωση του Gigabit voucher, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του προγράμματος και να ελέγξουν καταρχάς από τον υπάρχοντα χάρτη αν η κατοικία ή η επιχείρηση τους καλύπτεται από δίκτυο FTTH.

Στη συνέχεια, επιλέγουν «Υποβολή αίτησης» και συνδέονται με τους κωδικούς Taxisnet, ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής. Ακολούθως, δηλώνουν αν ενδιαφέρονται να λάβουν voucher για υφιστάμενη ή νέα σύνδεση. Στη συνέχεια συμπληρώνουν τα επιπλέον στοιχεία που απαιτούνται και, τέλος, αποδέχονται του όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έκδοσης voucher.

Οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν το voucher στη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) , καθώς και με SMS στον τηλεφωνικό αριθμό που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους. Στη συνέχεια, επικοινωνούν με τον πάροχο από τον οποίο επιθυμούν να λάβουν την υπηρεσία Gigabit, γνωστοποιώντας τον αριθμό voucher που εξέδωσαν.

 cnn.gr 

Προηγούμενο άρθροΕγκρίθηκε από το Ισραήλ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο
Επόμενο άρθρο«Ταξίδι στις δεκαετίες» με τον Γιάννη Γερακάκη