Ο μετεωρολόγος Zιακόπουλος εξηγεί γιατί οι Αλκυονίδες θα γίνονται όλο και περισσότερες

Οι Αλκυονίδες ημέρες θα γίνονται όλο και περισσότερες, γράφει ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος εξηγώντας ότι με την αλλαγή του καιρού δεν μπορεί πλέον να γίνεται αναφορά σε μεμονωμένες καλές ημέρες μέσα στο χειμώνα.

Οι ηλιόλουστες Αλκυονίδες ημέρες με τους ασθενείς ανέμους και το ήπιο και ευχάριστο περιβάλλον έχουν πάψει να είναι η εξαίρεση σε έναν κατά τα άλλα ψυχρό χειμώνα, γράφει ο Δημήτρης Ζιακόπουλος και προσθέτει ότι αντιθέτως, αυτό που μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ως σπάνιο φαινόμενο έχει γίνει ο κανόνας μέσα στο χειμώνα.

Όσον αφορά στην επιστημονική όψη του φαινομένου, στις Αλκυονίδες ημέρες επικρατούν επίμονες υψηλές πιέσεις ενώ το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στις μεσογειακές χώρες. Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι Αλκυονίδες συναντώνται έντονα στην Αθήνα χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει άλλες περιοχές.

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια μέρα ως Αλκυονίδα δεν είναι τόσο συγκεκριμένα όσο σε φαινόμενα όπως ο καύσωνας. Το σημαντικό όμως ζήτημα που θέτει ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος είναι ότι πλέον οι Αλκυονίδες είναι περισσότερες από τις χειμωνιάτικες μέρες και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

«Με την απορρύθμιση του κλίματος, οι αντικυκλωνικές συνθήκες κυκλοφορίας θα γίνουν συνηθέστερες, με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των αλκυονίδων ημερών. Τις δεκαετίες που έρχονται, αυτές που ο τόπος μας κι εμείς θα αποζητούμε δεν θα είναι οι αλκυονίδες ημέρες. Οι υάδες και οι νιφετώδεις ημέρες θα είναι», εξηγεί ο μετεωρολόγος.

 lifo.gr 

Προηγούμενο άρθροΣυναντήσεις Χρ. Δήμα στην Καβάλα για θέματα του Πολιτισμού – Στο επίκεντρο τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Επόμενο άρθροIFFHS: Πρόσωπα, ρεκόρ, σερί και…κατορθώματα στις 4 πρώτες ρεβάνς του UCL