Πιθανή μία ακόμη δόση εμβολίου για την καταπολέμηση της Eris

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως η αύξηση κρουσμάτων της υποπαραλλαγής Eris προκύπτει από την αύξηση των τουριστών

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η διεθνής κοινότητα για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού «Eris», η οποία έχει εξαπλωθεί μέχρι στιγμής σε 51 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επισημαίνει πως τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας καταγράφονται στην Κρήτη.

Ειδικότερα, η κα Παγώνη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ενημέρωσε πως η εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Αναφέρει δε πως η Eris «σε εμάς καλύπτει το 11% και ευτυχώς τα συμπτώματα συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές είναι πιο ήπια. Συγκριτικά με τα συμπτώματα, ξεκινάς με έναν ελαφρύ πονόλαιμο, μπούκωμα, αδυναμία αλλά ο πυρετός δεν υπάρχει ή υπάρχει για δύο εικοσιτετράωρα».

Συμπλήρωσε δε, πως στα νοσοκομεία σημειώνεται αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ.

«Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά συνήθως έρχονται τα περιστατικά μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προσέχουμε γιατί η μετάδοση σε αυτή την υποπαραλλαγή είναι αρκετά γρήγορη. Δηλαδή εάν νοσήσουμε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, να καθίσουμε δυο-τρεις μέρες σπίτι, να βάλουμε και τη μάσκα για να μην μεταδώσουμε», ανέφερε.

Αναμνηστική δόση εμβολίου
Εάν η αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί, σημείωσε πως από Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουμε σε εσωτερικούς χώρους, τότε θα πρέπει να επανεξεταστούν μέτρα όπως μία αναμνηστική δόση εμβολίου.

«Η επιτροπή εμβολιασμού, βάσει των δεδομένων που θα έχουμε και τις οδηγίες από το εξωτερικό και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα αποφασίσει. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως για τη γρίπη οπωσδήποτε έτσι και για τον κορωνοϊό, ο οποίος ποτέ δεν είπαμε ότι έφυγε, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία νέα δόση εμβολιασμού», τόνισε.

«Υπάρχει ένα ποσοστό αντισωμάτων που έχουμε στον οργανισμό για αυτό και τώρα η αντιμετώπιση των παραλλαγών του είναι τελείως διαφορετική γιατί είναι κόσμος κατά 75% εμβολιασμένος δηλαδή με λίγα λόγια τα βοήθησαν πάρα πολύ».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε πως, εάν κάποιος νοσήσει τώρα από κορωνοϊό θα πρέπει να απομονωθεί για τέσσερις μέρες και μόνο αφού υποχωρήσουν όλα τα συμπτώματα να συνεχίσει τις διακοπές του.

Προηγούμενο άρθροΜία ευθεία νοητή γραμμή συνδέει τους 3 Μακεδονικούς Τάφους στην Αμφίπολη!
Επόμενο άρθροΕρευνητές έφτιαξαν «έξυπνες» κάλτσες για ασθενείς με άνοια