Ποια είναι η κατάρα του Τουταγχαμών με τους δεκάδες θανατους;

Οι φόβοι έγιναν μεγαλύτεροι όταν άτομα που σχετίστηκαν με την ανασκαφή ξεκίνησαν να πεθαίνουν και έτσι οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν μια λογική εξήγηση

Από τότε που ανακαλύφθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών το 1922 από τον Χάουαρντ Κάρτερ, όλοι έχουμε ακούσει για τη γνωστή «κατάρα» που σπέρνει τον θάνατο. Όμως φαίνεται πως υπάρχει εξήγηση και έχει να κάνει με τους μύκητες.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κάρτερ, αφού ανακάλυψε τον τάφο, είδε ένα φίδι να σκοτώνει το καναρίνι του, γεγονός που έκανε πολλούς να το θεωρήσουν ως «προειδοποίηση» του νεκρού βασιλιά. Οι φόβοι έγιναν μεγαλύτεροι όταν άτομα που σχετίστηκαν με την ανασκαφή ξεκίνησαν να πεθαίνουν και έτσι οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν μια λογική εξήγηση.

Οι θάνατοι-ντόμινο

Σύμφωνα με το Business Insider, το 1923 πέθανε ο Τζορτζ Χέρμπερτ, πέμπτος κόμης του Κάρναρβον, με τον θάνατο του να αποδίδεται σε πνευμονία. Όμως πολλοί πίστευαν ότι πέθανε από την κατάρα επειδή βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών λίγους μήνες πριν. 

Πίσω στο σπίτι του στο Χάμσιρ της Αγγλίας, ο σκύλος του κόμη του Κάρναρβον, η Σούζι, πέθανε μόνο λίγες ώρες μετά τον ίδιο.

Οι ψίθυροι για κατάρα συνεχίστηκαν όταν ο Αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Τζέι Γκουλντ πέθανε τον Μάιο του 1923 επίσης από πνευμονία, λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του στον τάφο. Ο Φίλιπ Λίβινγκστον Πόε, συγγενής του Έντγκαρ Άλεν Πόε, έπαθε επίσης πνευμονία λίγους μήνες αφότου επισκέφτηκε τον τάφο το 1923 με την ασθένειά του να συνδέεται με την «Κατάρα των Μουμιών».

Όταν ο Ρίτσαρντ Μπέθελ, ο γραμματέας του Χάουαρντ Κάρτερ, πέθανε το 1929, διάφορες αναφορές σημείωναν ότι ήταν το ένατο, το δέκατο ή το δέκατο τρίτο άτομο που συνδέθηκε με την ανασκαφή και είχε πεθάνει. Ο αριθμός των θανάτων που απέδωσαν οι εφημερίδες στην κατάρα κυμάνθηκε από εννέα έως πάνω από 20, ανάλογα με το αν συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς και οι οικείοι των ανθρώπων που επισκέφτηκαν τον τάφο.

Μήπως πρόκειται για μύκητες;

Με τους επιστήμονες να προσπαθούν να εξηγήσουν αυτούς τους θανάτους, το 2003 δημοσιεύτηκε μια εκτίμηση που έλεγε πως ο «ασπέργιλλος» που πρόκειται για μια μορφή μούχλας μπορεί να ευθύνεται για την αρρώστια του κόμη του Κάρναρβον.

Η μούχλα αυτή μπορεί να προκαλέσει βήχα, δύσπνοια και να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που συνδέθηκε με τον λόρδο ο οποίος επισκέφθηκε τον τάφο μετά από ένα σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα το 1903 που του προκάλεσε ζημιά στους πνεύμονες, και τον έκανε ιδιαίτερα ευαίσθητο στη μούχλα.

Το 2013, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξέτασαν τις καφέ κηλίδες που βρήκαν στον τάφο, αλλά οι μύκητες και τα βακτήρια δεν ήταν πλέον ενεργά. Πάντως, οι αρχαιολόγοι σήμερα φορούν γάντια, μάσκες και μερικές φορές ειδικές στολές για να προστατευτούν από τη μούχλα και τους μύκητες.

Προηγούμενο άρθροΟ τύμβος της Αμφίπολης μακέτα του ηλιακού μας συστήματος
Επόμενο άρθροΟ μάντης Πυθαγόρας από την Αμφίπολη προέβλεψε το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου