Πώς η Apple έγινε για πρώτη φορά Νο1 στα smartphones στην Κίνα

Η Apple κατέκτησε, για πρώτη φορά, την κορυφαία θέση στην κινεζική αγορά smartphones, όπως δείχνουν τα στοιχεία του 2023.

Η εταιρεία του iPhone είχε μερίδιο αγοράς 17,3% στην Κίνα το 2023, σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC). Πρόκειται για το υψηλότερο μερίδιο που έχει επιτύχει έως τώρα η Apple στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι παραδόσεις smartphones της Apple μειώθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με το 2022, ενώ η συνολική αγορά υποχώρησε κατά 5%, δείχνουν τα στοιχεία της IDC.

Οι παραδόσεις αφορούν τις συσκευές που στέλνει η Apple στους πωλητές με τους οποίους συνεργάζεται και δεν αντιστοιχούν σε πωλήσεις. Όμως, θεωρούνται ενδεικτικές της ζήτησης, σημειώνει το CNBC.

«Η αναρρίχηση της Apple στην πρώτη θέση, ειδικά με φόντο την αναζωπύρωση του ανταγωνισμού από την Huawei και το αδύναμο περιβάλλον στις δαπάνες, σηματοδοτεί μια τεράστια επιτυχία για την Apple», ανέφερε ο Arthur Guo, αναλυτής της IDC China. «Η Apple το πέτυχε αυτό χάρη στις έγκαιρες προσφορές τιμών στα κανάλια πωλήσεών της, οι οποίες τόνωσαν τη ζήτηση».

Πραγματικά, πολλές από τις πλατφόρμες online πωλήσεων στην Κίνα προσέφεραν εκπτώσεις για το iPhone 15 κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, αυτό τον μήνα, η Apple έκανε την πολύ ασυνήθιστη κίνηση του να προσφέρει εκπτώσεις σε όλη την γκάμα των iPhone 15 ακόμα και στο δικό της σάιτ.

Η κινεζική αγορά smartphones δέχθηκε πλήγμα από το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον στη χώρα και τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες.

Τη δεύτερη θέση στην αγορά είχε το 2023 η Honor, που αποσχίστηκε από την Huawei, με μερίδιο 16,8%. Ακολουθούν οι Vivo, Huawei και Oppo.

Η επιστροφή της Huawei στο top 5 της αγοράς το 2023 αποτελεί μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, καθώς η εταιρεία που ήταν κάποτε η πρώτη δύναμη στα smartphones στην Κίνα βρισκόταν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια εκτός της πρώτης πεντάδας.

Αφότου οι αμερικανικές κυρώσεις της στέρησαν βασικές τεχνολογίες –ημιαγωγούς και λογισμικό- που χρειαζόταν, η Huawei κυκλοφόρησε πέρυσι ένα τηλέφωνο με προηγμένο τσιπ φτιαγμένο από την κινεζική SMIC.

Αυτή η συσκευή, το Mate 60, την βοήθησε να πάρει μερίδια αγοράς στην Κίνα, με τις παραδόσεις της να αυξάνονται κατά 36% το τελευταίο τρίμηνο του έτους και το τελικό μερίδιο αγοράς της να φτάνει στο 13,9%. Έτσι, η Huawei έδιωξε την κινεζική Xiaomi από το top 5.

moneyreview.gr 

Προηγούμενο άρθροΟ Ε.Ε.Σ. ενίσχυσε 180 άστεγους συμπολίτες μας με έκτακτη δράση στο κέντρο της Αθήνας
Επόμενο άρθροΙγκόρ Στραβίνσκι: Η Ιστορία του Στρατιώτη- Μουσικό Θέατρο