Πώς καταλαβαίνουμε ότι η ζέστη έχει αρχίσει να απειλεί την ψυχική υγεία;

Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ήδη πολλά για τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης στην σωματική υγεία. Για παράδειγμα, τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θερμοπληξίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την Amruta Nori-Sarma, PhD, MPH, καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, δεν υπάρχει αρκετή γνώση για τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Ποιες επιπτώσεις έχει η υπερβολική ζέστη στην ψυχική υγεία;
Η Nori-Sarma και οι συνεργάτες της, για να καλύψουν το προαναφερθέν κενό, συνέκριναν τους αριθμούς των ατόμων που επισκέφτηκαν τα επείγοντα για θέματα ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των ημερών με υπερβολική ζέστη, με τους αριθμούς των επισκέψεων που καταγράφηκαν τις ημέρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες, διαπιστώνοντας μια αυξητική τάση τις πολύ ζεστές ημέρες.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, καθώς τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναμένονται περισσότεροι καύσωνες. Σύμφωνα με τον Francis Vergunst, PhD, μεταδιδακτορικό συνεργάτη στην ανάπτυξη και την ψυχοπαθολογία του παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες είναι μια από τις πιο απτές αναμενόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να δούμε εμπειρικά στοιχεία που δείχνουν ότι βλάπτει ήδη την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry, εξέτασε δεδομένα για σχεδόν 3,5 εκατομμύρια επισκέψεις στα επείγοντα των ΗΠΑ, μεταξύ 2010 και 2019, τα οποία χωρίστηκαν σε πολύ ζεστές και κανονικές ημέρες και ακολούθως συγκρίθηκαν μεταξύ τους. Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ακραίοι καύσωνες σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις στις επισκέψεις στα επείγοντα που αφορούσαν θέματα ψυχικής υγείας. Τα αναφερόμενα ζητήματα περιελάμβαναν μεταξύ άλλων διαταραχές της διάθεσης και άγχος, διαταραχές χρήσης ουσιών, σχιζοφρένεια και τάσεις αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το άγχος κάθε είδους μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα ψυχικής φύσεως και η ζέστη είναι ένα είδος άγχους. Ως εκ τούτου, η θερμότητα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να μελετηθεί εκτενώς για να βρεθεί το πώς μπορεί να επιδεινώσει συγκεκριμένες καταστάσεις ψυχικής φύσεως.

Το πώς ακριβώς η ζέστη επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανθρώπων δεν είναι γνωστό, αλλά υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις. Για παράδειγμα, η ζέστη μπορεί να αυξήσει το συνολικό στρες, κάνοντας το σώμα πιο άβολο ή διαταράσσοντας τον ύπνο. Την ίδια ώρα μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες και αγχωτικά συναισθήματα σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ποιες επιπτώσεις έχει η κλιματική αλλαγή στην γενική ανθρώπινη υγεία;
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, μπροστά στις οποίες ήδη γινόμαστε μάρτυρες.

Οι πυρκαγιές που κάθε καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται, πέραν από υλικές καταστροφές προκαλούν σημαντικές βλάβες στους πνεύμονες, την ίδια ώρα που οι πλημύρες θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Επιπρόσθετα, το άγχος που υφίστανται τα μικρά παιδιά όταν εκτίθενται σε γεγονότα όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι ισχυρές καταιγίδες —καθώς και η αγωνία των γονιών τους— έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξή τους, υπονομεύοντας την μακροπρόθεσμη ευημερία τους.

Προηγούμενο άρθροΤο λάθος που κάνουμε με το ψωμί στα εστιατόρια
Επόμενο άρθροΣάκης Κατσούλης για Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Δεν είναι γκρινιάρα, είναι ο άνθρωπος μου»