Σελήνιο: Ποιο είναι το απαραίτητο μέταλλο που βοηθά στη γονιμότητα ;

Αυτό το απαραίτητο μέταλλο βοηθά τον θυρεοειδή και την αναπαραγωγική λειτουργία, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία ολόκληρου του σώματος. Χρειάζεστε μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτό – αλλά τα οφέλη για την υγεία είναι μεγάλα. Πιο συγκεκριμένα παίζει ρόλο στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, προάγει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την αναπαραγωγική λειτουργία και παίζει ρόλο στη σύνθεση του DNA.

Υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς

Ένας μικρός αδένας που ονομάζεται θυρεοειδής διατηρεί το σώμα σας σε μέγιστη λειτουργία. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και την απελευθέρωση ορμονών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ελέγχουν το μεταβολισμό σας (πόσο γρήγορα το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια). Και το σελήνιο τον βοηθά να κάνει τη δουλειά του. Ο θυρεοειδής αδένας έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σεληνίου στο σώμα.

Προστατεύει την αναπαραγωγική υγεία

Όταν ασταθή μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβη στα κύτταρα σας, το αποτέλεσμα ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Και θεωρείται ότι συμβάλλει σε μια μεγάλη ποικιλία χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας. Αλλά το σελήνιο μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει, προσφέροντας προστασία από την οξείδωση και τη μόλυνση.

Μπορεί να βοηθήσει με το άσθμα

Το σελήνιο θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διαχείριση του χρόνιου άσθματος. Αλλά μην βιαστείτε να αγοράσετε συμπληρώματα, καθώς αυτό το πιθανό όφελος δεν έχει ακόμη αποδειχθεί από την έρευνα .

Πόσο σελήνιο χρειάζεστε;

Για ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σεληνίου είναι 55 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα. Εάν είστε έγκυος, θα πρέπει να λαμβάνετε 60 mcg την ημέρα, εάν θηλάζετε, αυτή η ποσότητα αυξάνεται στα 70 mcg την ημέρα. Αν και το σελήνιο είναι απαραίτητο, χρειαζόμαστε μόνο μικρές ποσότητες.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο

Λάβετε αυτό υπόψη: Ένα μόνο καρύδι Βραζιλίας περιέχει περίπου 68–91 mcg. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα ή δύο από αυτά θα σας δώσουν την ημερήσια πρόσληψη σεληνίου που χρειάζεστε.

Τα κρέατα οργάνων και τα θαλασσινά (ιδιαίτερα ο κιτρινόπτερος τόνος, οι σαρδέλες και οι γαρίδες) έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο. Άλλες καλές πηγές περιλαμβάνουν:

Φασόλια
Βοδινό κρέας
Κοτόπουλο
Τυρί κότατζ
Αυγά
Εμπλουτισμένα δημητριακά
Φακές
Γαλοπούλα
Ψωμί ολικής
Συνήθως δεν είναι επιβλαβές να λαμβάνετε λίγο επιπλέον σελήνιο στη διατροφή σας, εφόσον δεν καταναλώνετε περισσότερα από 400 mcg την ημέρα (αυτό είναι το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης).

Απλώς έχετε κατά νου ότι τα υψηλά επίπεδα σεληνίου μπορεί να είναι επικίνδυνα και μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα. Και θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε ένα νέο συμπλήρωμα.

Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες της υπερβολικής ποσότητας σεληνίου

Το ανώτατο όριο του σεληνίου είναι 400 mcg την ημέρα. Πέρα από αυτό, οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

Μεταλλική γεύση στο στόμα σας
Εύθραυστα μαλλιά και νύχια
Διάρροια
Αποχρωματισμένα δόντια
Κούραση
Απώλεια μαλλιών
Μυϊκή ευαισθησία
Ναυτία
Εξανθήματα

Η πολύ υψηλή κατανάλωση σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, η οποία σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα, όπως:

Αναπνευστικά προβλήματα
Νεφρική ανεπάρκεια
Έμφραγμα
Συγκοπή
Η ανεπάρκεια σεληνίου είναι σπάνια και με ένα ή δύο καρύδια Βραζιλίας έχετε λάβει την απαιτούμενη ποσότητα. Το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί, και οι γευστικοί σας θα σας ευχαριστήσουν επίσης.

Προηγούμενο άρθροΠως μπορείτε να χάσετε 5 κιλά σε μια εβδομάδα
Επόμενο άρθροΠέντε Ελληνικά νησιά που κρύβουν Μυθολογικά μυστικά