Στρεπτόκοκκος του λαιμού: Μπορεί να εμφανιστεί χωρίς τον πυρετό;

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμε στρεπτόκοκκο του λαιμού αν δεν εμφανίζουμε πυρετό;

Οστρεπτόκοκκος του λαιμού είναι μια λοίμωξη που επηρεάζει τις αμυγδαλές και το λαιμό. Προκαλείται από μια μορφή βακτηρίων που ονομάζονται στρεπτόκοκκος της ομάδας Α. Ο στρεπτόκοκκος του λαιμού μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο και παρόλο που ο πυρετός είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματά του, μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς πυρετό, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Ο στρεπτόκοκκος του λαιμού μπορεί να εμφανιστεί χωρίς πυρετό;

Ο στρεπτόκοκκος του λαιμού προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων που εμφανίζονται συνήθως γρήγορα, όπως:

-Πόνος κατά την κατάποση
-Ξαφνικός πονόλαιμος
-Πυρετός
-Πρησμένες αμυγδαλές
-Κόκκινες αμυγδαλές
-Αμυγδαλές με πύον ή λευκές κηλίδες
-Μικρές κόκκινες κηλίδες στην οροφή του στόματος
-Πρησμένοι λεμφαδένες στο μπροστινό μέρος του λαιμού

Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί κοινό σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου, δεν εμφανίζουν όλοι οι άνθρωποι πυρετό. Ωστόσο, η ύπαρξή του αυξάνει τις πιθανότητες η διάγνωση να δείξει στρεπτόκοκκο του λαιμού.

Ο στρεπτόκοκκος του λαιμού μπορεί να συνοδεύεται επίσης από συμπτώματα, όπως:

-Ναυτία
-Κοιλιακό άλγος
-Πονοκέφαλος
-Έμετος
-Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα, γνωστό ως οστρακιά.

Πώς γίνεται διάγνωση στρεπτόκοκκου του λαιμού;

Εάν υπάρχει υποψία στρεπτόκοκκου του λαιμού, ο γιατρός πραγματοποιεί ένα γρήγορο τεστ στρεπτόκοκκου για επίσημη διάγνωση. Το εν λόγω τεστ μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη στρεπτόκοκκου της ομάδας Α στο λαιμό. Σημειώνεται ότι το εν λόγω βακτήριο μπορεί να προκαλέσει, εκτός από στρεπτόκοκκο του λαιμού, και:

-Οστρακιά
-Πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων)
-Αποστήματα

Κατά τη διάρκεια του τεστ, ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα γλωσσοπίεστρο για να πιέσει τη γλώσσα και να εξετάσει το λαιμό και το στόμα. Χρησιμοποιεί επίσης μια μαλακή μπατονέτα για να συλλέξει επίχρισμα από το λαιμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λαμβάνονται δύο επιχρίσματα ούτως ώστε αν το τεστ βγει αρνητικό να σταλεί το δεύτερο για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως διαθέσιμα εντός 15 λεπτών.

Πώς θεραπεύεται ο στρεπτόκοκκος του λαιμού;

Εάν το τεστ στρεπτόκοκκου βγει θετικό, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά τα οποία βοηθούν στην πρόληψη πιο σοβαρών ασθενειών όπως ο ρευματικός πυρετός, μια φλεγμονώδης νόσος που αναπτύσσεται μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, η οποία μπορεί να βλάψει την καρδιά.

Η αμοξικιλλίνη και η πενικιλλίνη είναι δύο κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του στρεπτόκοκκου. Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες, τα αντιβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται για έως και 10 μέρες. Η πορεία των αντιβιοτικών, είναι σημαντικό να ολοκληρώνεται, ακόμη και αν τα συμπτώματα περάσουν.

Ο πονόλαιμος μπορεί να ανακουφιστεί με:

-Παστίλιες λαιμού
-Κρύα ποτά
-Γαργάρες με αλατόνερο
-Ζεστά ροφήματα, όπως τσάι με μέλι
-Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα
-Χρήση υγραντήρα δωματίου

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για στρεπτόκοκκο του λαιμού;

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε πονόλαιμο ή άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν εντός 24 – 48 ωρών από την έναρξη των αντιβιοτικών.

Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: 37 θάνατοι και 29 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα
Επόμενο άρθροΓιατί οι αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν πάνω στο σώμα τους δερματοστιξία (τατουάζ);