Σύμβαση 3,28 εκ. ευρώ για την μελέτη ολοκλήρωσης δρόμου κόμβος Απομαρμά-Καμάρες, παράκαμψη Ζαρού

Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης για την υλοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου στην ενδοχώρα που αφορά την «Ολοκλήρωση μελετών δρόμου κόμβος Απομαρμά- Καμάρες όρια Π.Ε. Ηρακλείου» με προϋπολογισμό 3,28 εκ. περίπου ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, παρόντες ήταν ο
Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, οι Δήμαρχοι Γόρτυνας Μιχάλης Κοκολάκης, Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Αντιδήμαρχος Γόρτυνας Στέλιος Σηφάκης, ο εκπρόσωπος των μελετητών Κώστας Γρίσπος και η διευθύντρια συγκοινωνιακών έργων Π.Ε. Ηρακλείου Χαρά Τριαματάκη.

Η μελέτη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Αντικείμενο της μελέτης είναι η ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών για την κατασκευή
του δρόμου «Απομαρμά – Καμάρες – Όρια Π.Ε. Ηρακλείου», του κλάδου σύνδεσης με Γέργερη και του κλάδου σύνδεσης με Νίβρυτο. Η υφιστάμενη Επαρχιακή «Αγία Βαρβάρα – Πανασός – Γέργερη – Άνω Ζαρός – Βορίζια – Καμάρες – Λοχριά» εμφανίζει σε αρκετές θέσεις δυσμενή γεωμετρικά χαρακτηριστικά, περιορισμένη ορατότητα, χαμηλή λειτουργική ταχύτητα και μειωμένη οδική ασφάλεια. Κύριος σκοπός της μελέτης είναι η βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης και κυρίως της ασφάλειας των οδικών τμημάτων και των κόμβων στις θέσεις σύνδεσης με το Επαρχιακό Δίκτυο.
Επίσης η μελέτη θα προβλέπει και την κατασκευή της παράκαμψης Ζαρού.

Το έργο απαρτίζεται από τα εξής επιμέρους οδικά τμήματα:
 Κύρια οδός (19,6 χλμ. περίπου): Έχει αφετηρία τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο στο βόρειο
άκρο του Ανισόπεδου Κόμβου του Απομαρμά επί της νέας οδού Ηράκλειο – Μοίρες και πέρας το όριο της Π.Ε. Ηρακλείου, επί της Πρωτεύουσας Επαρχιακής Οδού «Αγία Βαρβάρα – Πανασός – Γέργερη – Άνω Ζαρός – Βορίζια – Καμάρες – Λοχριά». Διέρχεται πλησίον των οικισμών Απομαρμά, Ζαρός, Βορίζια και Καμάρες.

 Κλάδος σύνδεσης με Γέργερη (4,5 χλμ. περίπου): Αποτελεί τη σύνδεση της κύριας οδού
με τον οικισμό της Γέργερης και του Πανασού. Έχει αφετηρία τον τετρασκελή ισόπεδο κόμβο ΙΚ2 (περί την Χ.Θ. 0+500 της κύριας οδού) και πέρας το Ανατολικό όριο του οικισμού της Γέργερης.

 Κλάδος σύνδεσης με Νίβρυτο (2,1 χλμ. περίπου): Αποτελεί τη σύνδεση της κύριας οδού
με τον οικισμό της Νιβρύτου. Έχει αφετηρία τον τρισκελή ισόπεδο κόμβο ΙΚ (περί την Χ.Θ. 2+520 της κύριας οδού) και πέρας το Δυτικό όριο του οικισμού της Νιβρύτου.

Οι κατηγορίες των μελετών που θα εκπονηθούν είναι: Μελέτες Συγκοινωνιακών Έργων, Στατικές Μελέτες, Μελέτες Τοπογραφίας, Μελέτες Υδραυλικών Έργων Ηλεκτρομηχανολογικές Μελέτες, Περιβαλλοντικές, Γεωτεχνικές Μελέτες και Έρευνες, Γεωλογικές Μελέτες, Φυτοτεχνικές Μελέτες και η σύνταξη τευχών δημοπράτησης και ΣΑΥ-ΦΑΥ.

Προηγούμενο άρθρο“Ανίχνευση και Διαχείριση Περιστατικών Κακοποίησης” Σεμινάριο κατάρτισης φυσιοθεραπευτών και επαγγελματιών από τον χώρο της υγείας
Επόμενο άρθροΙΕΛΚΑ: Σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, λόγω των πληθωριστικών τάσεων