Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται οριστικά για όλους

Από το 2025, το τέλος επιτιδεύματος καταργείται οριστικά για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη φορολογική αλλαγή που αφορά περίπου 730.000 επαγγελματίες, οι οποίοι εφέτος κατέβαλαν για τελευταία φορά το συγκεκριμένο φόρο, μειωμένο στα 325 ευρώ από τα 650 ευρώ που ίσχυαν προηγουμένως. Η πλήρης κατάργηση του τέλους εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο δημόσιο προϋπολογισμό περίπου 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αν και το τέλος επιτηδεύματος καταργείται για τους αυτοαπασχολούμενους, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλουν το τέλος. Για παράδειγμα, το τέλος επιτηδεύματος για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες κυμαίνεται από 800 ευρώ σε τουριστικούς τόπους ή μικρές πόλεις, έως 1.000 ευρώ σε περιοχές με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων.

Παράλληλα, αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων ήδη απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά τουλάχιστον 25% (δηλαδή κατά 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος), δεν υποχρεούνται στην καταβολή του τέλους. Αντίστοιχα, απαλλάσσονται και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά με πληθυσμό κάτω των 500 ατόμων, καθώς και σε νησιά με λιγότερους από 100 κατοίκους, με εξαίρεση τα τουριστικά κέντρα.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που δικαιούνται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ατομικές ασκήσεις ελευθερίων επαγγελμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους. Εξαιρούνται επίσης τα άτομα με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, καθώς και οι επιτηδευματίες που απέχουν τρία έτη από τη συνταξιοδότησή τους, η οποία ορίζεται στα 65 έτη βάσει φορολογικής νομοθεσίας.

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος δικαιούνται επίσης οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας που διαθέτουν αλιευτικά σκάφη έως 12 μέτρα. Επίσης, οι αγρότες που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί εργαζομένων εξαιρούνται επίσης από την καταβολή του τέλους.

Τέλος, η απαλλαγή ισχύει και για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή βρίσκονται σε καθεστώς αδράνειας, ανακουφίζοντας τους φορολογούμενους από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος.

 dnews.gr 

Προηγούμενο άρθροΔ. Παπαστεργίου: Η τεχνολογία πρέπει να δίνει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα