Τα πιο σημαντικά γεγονότα της 13ης Σεπτεμβρίου

1503: Ο Μιχαήλ Άγγελος αρχίζει την κατασκευή του «Δαυίδ», του γλυπτού αριστουργήματός του.

1584: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Εσκοριάλ στη Μαδρίτη.

1759: Οι Άγγλοι καταλαμβάνουν την πόλη του Κεμπέκ.

1788: Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

1791: Στα πλαίσια της Γαλλικής Επανάστασης, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ υπογράφει το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας.

1826: Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στην Αθήνα.

1829: Υπογράφεται συνθήκη μεταξύ του Δημήτριου Υψηλάντη και των Οθωμανών, μετά τη μάχη του στενού Πέτρας Βοιωτίας. Με τη συνθήκη ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός των Αθηνών και της Εύβοιας, καθίσταται ελεύθερη.

1844: Ο οικουμενικός πατριάρχης Γερμανός Δ’ εγκαινιάζει την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

1914: Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, υπό τους υπολοχαγούς Αντ. Λεοντοκιανάκη και Περ. Δρέλλια, προελαύνοντας προς τα βόρεια, χωρίς διαταγή της αυτόνομης κυβερνήσεως, εισέρχονται και απελευθερώνουν το Βεράτιο (Μπεράτι). Εκεί δέχονται επίθεση 2.000 περίπου ανδρών των αλβανικών δυνάμεων και υφίστανται μεγάλες απώλειες.

1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει και επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Αποτελεί την αρχή του Εθνικού Διχασμού.

1922: Αρχίζει η καταστροφή της Σμύρνης. Μια από τις μεγαλύτερες σφαγές του 20ού αιώνα με περισσότερους από 50.000 νεκρούς και 75.000 τραυματίες. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η Μικρασιατική Εκστρατεία.

1928: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, με επιστολή του στον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Ινονού, ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Λίγες μέρες αργότερα, ο Ινονού θα προσκαλέσει τον Βενιζέλο στην Κωνσταντινούπολη.

1939: Ο Ρώσος αεροναυπηγός, Ιγκόρ Σικόρσκι, κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.

1943: Το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης», υπό τον αντιπλοίαρχο Μπαλτατζή Ε., αποβιβάζει άγημα στο Καστελόριζο και υψώνει την ελληνική σημαία στη νήσο. Το υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης» βυθίζεται κοντά στη νήσο Σκιάθο, μετά τον εμβολισμό του από γερμανικό πλοίο.

1944: Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

1950: Μετά την καταψήφιση στη Βουλή της κυβέρνησης Βενιζέλου – Παπανδρέου, που είναι το επακόλουθο θυελλωδών τριήμερων κοινοβουλευτικών συζητήσεων, σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο, με συνεργασία Λαϊκών και Παπανδρέου.

1959: Ο πρώτος πύραυλος, σοβιετικής προέλευσης φτάνει στο φεγγάρι, όπου τοποθετείται η σημαία της ΕΣΣΔ. Σε δηλώσεις του, ο ακαδημαϊκός Λέονιντ Σέντοβ, επιβεβαιώνει ότι η χώρα δεν θα προβάλει εδαφικές αξιώσεις επί της Σελήνης.

1995: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ η γειτονική χώρα αφαιρεί από τη σημαία τους τον Ήλιο της Βεργίνας.

2006: Συλλαμβάνεται σε ενέδρα, έπειτα από 16ετή καταδίωξη, ο Νίκος Παλαιοκώστας, γνωστός ως Φαντομάς ή Ρομπέν των Φτωχών. Η σύλληψή του γίνεται κοντά στην Αράχοβα, λίγες εβδομάδες μετά την κινηματογραφική απόδραση του αδελφού του Βασίλη από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.

Source link

Προηγούμενο άρθροΣημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στις 14 Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθροΤα σημαντικότερα γεγονότα της 12ης Σεπτεμβρίου