Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στις 28 Οκτωβρίου

 1636: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με πράξη του Γενικού Δικαστηρίου της αποικίας του κόλπου της Μασαχουσέτης.

1822: Στολίσκος των Ψαρών, αποτελούμενος από δύο πλοία και δύο πυρπολικά, επιτίθεται στον τουρκικό στόλο στο λιμάνι της Τενέδου. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάζει ένα δίκροτο, που είναι η υποναυαρχίδα του αντίπαλου στόλου.

1886: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Γκρόβερ Κλίβελαντ. Είναι δώρο της Γαλλίας για τη 100η επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

1912: Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στους Έλληνες. Επίσημη είσοδος του διαδόχου Κωνσταντίνου στην πόλη, όπου του επιφυλάσσεται παλλαϊκή υποδοχή.

1919: Ξεκινά στις ΗΠΑ η Ποτοαπαγόρευση. Το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την ποτοαπαγόρευση, παρακάμπτοντας το βέτο, που είχε θέσει ο πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον μια μέρα πριν.

1923: Η κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ ανακηρύσσει τη δημοκρατία της Τουρκίας.

1940: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Το «ΟΧΙ» έρχεται όταν στις 3 π.μ. επιδίδεται τελεσίγραφο από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, στον Έλληνα πρωθυπουργό, με το οποίο η κυβέρνηση της χώρας του ζητά «το δικαίωμα να καταλάβει δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων ορισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους». Ο Ιωάννης Μεταξάς αρνείται και απαντά, «λοιπόν, έχουμε πόλεμο». Στις 5:30 αρχίζει στην Πίνδο η ιταλική επίθεση.

1941: Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας των δυνάμεων κατοχής, οι Αθηναίοι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ». Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη καλύπτεται από δάφνες.

1944: Οι Γερμανοί ανατινάζουν κατά την υποχώρησή τους τη σήραγγα και το γεφύρι του Μπράλλου, καθώς και το γεφύρι της Παπαδιάς.

1954: Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία) επανιδρύεται ως ομοσπονδιακή μοναρχία.

1958: Εγκαινιάζονται τα φράγματα του Αξιού και του Αλιάκμονα, στη Μακεδονία.

1959: Τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

1969: Η κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ καλεί την Ελλάδα να επανέλθει στη Δημοκρατία.

1971: Η Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που κρατούσε 14 χρόνια.

1982: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φελίπε Γκονζάλες κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία με απόλυτη πλειοψηφία (201 έδρες επί συνόλου 350).

1993: Στη Μεγάλη Βρετανία ανοίγει ο δρόμος για τη χειροτονία γυναικών κληρικών, ύστερα από δικαστική απόφαση.

2011: Διαδηλωτές εισέρχονται στο χώρο όπου πρόκειται να διεξαχθεί η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Τελικά, η διεξαγωγή της ματαιώνεται. Ένταση επικρατεί και στη μαθητική παρέλαση της Αθήνας. Επεισοδιακές παρελάσεις σε όλη τη χώρα. Καταδικάζει τα γεγονότα η κυβέρνηση. Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων.

2020: Η Τουρκία απειλεί να λάβει «νομικά και διπλωματικά μέτρα» ως απάντηση στη γελοιογραφία του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo που χλευάζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι καταδικάζει το δημοσίευμα. Η Γαλλία απαντά λέγοντας ότι η χώρα δεν θα υποκύψει σε «προσπάθειες αποσταθεροποίησης και εκφοβισμού».

2021: Η Facebook, Inc., μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, μετονομάζεται σε Meta Platfroms. Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναφέρει ότι η μετονομασία έγινε προκειμένου να αντικατοπτρίζει τη διαφοροποίηση της εταιρείας σε άλλους τομείς, όπως η εικονική πραγματικότητα.

Source link

Προηγούμενο άρθροΟι ενεργειακοί τόποι της Ελλάδας
Επόμενο άρθρο“Λευκή” ισοπαλία για την Κ15 στο ΒΑΚ