Τι είναι τα κλειδιά πρόσβασης (Passkeys) και πώς θα αντικαταστήσουν τους κωδικούς πρόσβασης (Passwords) ;

Τι είναι τα Passkeys

Οι κωδικοί πρόσβασης γίνονται μια δημοφιλής μέθοδος για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε προσωπικές και εμπιστευτικές πληροφορίες σε υπολογιστές, smartphone και διάφορες συσκευές Διαδικτύου. Χρησιμοποιώντας βιομετρικά δεδομένα όπως δαχτυλικά αποτυπώματα, αναγνώριση προσώπου ή σαρώσεις ίριδας που δημιουργούν μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε μεμονωμένο χρήστη, τα κλειδιά πρόσβασης έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή ασφάλεια που βασίζεται σε κωδικό πρόσβασης. Αυτή η μέθοδος όχι μόνο παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά επιτρέπει επίσης ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε συσκευές, καθώς δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσετε κωδικούς πρόσβασης με μη αυτόματο τρόπο.

Γράφει ο Γιώργος Μπρακόπουλος (Προγραμματιστής Αναλυτής – MSc.)

Επιπλέον, οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν επίσης να αποτρέψουν παραβιάσεις δεδομένων λόγω παραβίασης κωδικού πρόσβασης, εξαλείφοντας τη δυνατότητα χρήσης αδύναμων και εύκολα εικασίων κωδικών πρόσβασης. Επιπλέον, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) όπου οι χρήστες εξαπατούν να αποκαλύψουν τα διαπιστευτήρια σύνδεσής τους μέσω email ή ψεύτικων ιστοτόπων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η τεχνολογία εξακολουθεί να έχει ορισμένους περιορισμούς και ανησυχίες όσον αφορά το απόρρητο και την ακρίβεια, καθώς τα βιομετρικά δεδομένα μπορούν να κλαπούν ή να χρησιμοποιηθούν κατάχρηση. Ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί η τήρηση των κανονισμών προστασίας δεδομένων αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο ασφάλειας.

Πλεονεκτήματα της χρήσης κλειδιών πρόσβασης έναντι των παραδοσιακών κωδικών πρόσβασης

Για να αυξήσετε την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο και να προστατεύσετε από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, χρησιμοποιήστε κωδικούς πρόσβασης αντί για παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης. Οι κωδικοί πρόσβασης προσφέρουν επίσης ευκολία και ευκολία στη χρήση, με μειωμένα προβλήματα ξεχασμένων κωδικών πρόσβασης και επαναφοράς. Σε αυτήν την ενότητα για τα ‘Πλεονεκτήματα της χρήσης κλειδιών πρόσβασης έναντι των παραδοσιακών κωδικών πρόσβασης,’ θα διερευνήσουμε πώς οι κωδικοί πρόσβασης φέρνουν επανάσταση στην ασφάλεια στο διαδίκτυο και τα διάφορα οφέλη που προσφέρουν.

Αυξημένη ασφάλεια και προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Τα Passkeys προσφέρουν βελτιωμένη ασφάλεια και καλύτερη προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης. Ένα βασικό πλεονέκτημα της χρήσης κλειδιών πρόσβασης είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο επιθέσεων ωμής βίας. Σε αντίθεση με τους κωδικούς πρόσβασης που βασίζονται σε αλφαριθμητικούς χαρακτήρες, οι κωδικοί πρόσβασης περιλαμβάνουν έναν μοναδικό συνδυασμό συμφραζομένων, βιομετρικών ή περιβαλλοντικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός ασφαλούς κωδικού. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο το σπάσιμό τους χρησιμοποιώντας συμβατικές τεχνικές hacking.

Επιπλέον, οι κωδικοί πρόσβασης είναι πιο φιλικοί προς το χρήστη από τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης. Λόγω της μοναδικότητάς τους, μπορούν να απομνημονευθούν εύκολα και δεν απαιτούν από τους χρήστες να χρησιμοποιούν περίπλοκα σύμβολα ή αριθμούς. Εξαλείφουν επίσης την ανάγκη για τακτικές αλλαγές κωδικών πρόσβασης, οι οποίες μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε ασθενέστερα μέτρα ασφαλείας.

Η Τεχνολογία Passkeys έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου με την αύξηση των βιομετρικών και συμφραζομένων συστημάτων επαλήθευσης που ενσωματώνονται στη διαδικασία. Αυτές οι βελτιώσεις τα καθιστούν ακόμη πιο ασφαλή και εύχρηστα σε διάφορα περιβάλλοντα όπου η πολυπλοκότητα είναι ζωτικής σημασίας, όπως η ηλεκτρονική τραπεζική και η προστασία δεδομένων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδω

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΣτα «μαχαίρια» φαρμακοποιοί και φαρμακεία ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια πρωταθλήτρια στην παχυσαρκία, η Ελλάδα