Τι σημαίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός για μια επιχείρηση

Οι επιχειρηματικές λειτουργίες εξελίσσονται ραγδαία με την έλευση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την επιρροή του στον σύγχρονο κόσμο μας. Η επένδυση σε τεχνολογικές υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν μπροστά από την καμπύλη και να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η μετάβαση αυτή περιλαμβάνει την επικαιροποίηση των παραδοσιακών επιχειρηματικών μοντέλων και διαδικασιών, επηρεάζοντας κάθε πτυχή – από τα οικονομικά μέχρι το μάρκετινγκ. Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τι σημαίνει ψηφιακός μετασχηματισμός στην πράξη.

Γράφει ο Γιώργος Μπρακόπουλος (Προγραμματιστής Αναλυτής – MSc.)

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός περιλαμβάνει μια σειρά τεχνολογιών, όπως cloud computing, τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), μεγάλα δεδομένα, ανάλυση και άλλα. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν στις εταιρείες να βελτιώσουν την ταχύτητα και την αποδοτικότητά τους, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών μέσω εξατομικευμένων αλληλεπιδράσεων. Επιπλέον, επιτρέπουν την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, ενώ παράλληλα μειώνουν τους πλεονασμούς λόγω της αυτοματοποίησης.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο γίγαντας του διαδικτυακού λιανεμπορίου Amazon, ο οποίος υιοθέτησε την ψηφιοποίηση πριν από χρόνια με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των εσόδων του. Άλλες εταιρείες πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν παρόμοια βήματα προς την κατεύθυνση της μετατροπής τους σε επιχειρήσεις με ψηφιακό προσανατολισμό, καθώς η αντίσταση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν πίσω από τους ανταγωνιστές. Στην ουσία, η στροφή προς τις ψηφιακές μεθόδους είναι αναπόφευκτη για τις επιχειρήσεις σήμερα που φιλοδοξούν να επιτύχουν και να έχουν σημασία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σαν ένα λίφτινγκ για μια επιχείρηση, που την κάνει να δείχνει νεότερη και πιο μοντέρνα, αλλά προκαλεί επίσης κάποια δυσφορία και ίσως λίγη λύπη.

Ορισμός του ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε πτυχή μιας επιχείρησης για τη βελτίωση των λειτουργιών της. Περιλαμβάνει την επανεξέταση των υφιστάμενων διαδικασιών, την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ψηφιακού προσανατολισμού. Με την υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ωστόσο, η εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού απαιτεί περισσότερα από απλές τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοί τους είναι εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες δεξιότητες για να περιηγηθούν σε αυτό το νέο τοπίο. Η ηγεσία πρέπει επίσης να επενδύσει στη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος. Απαιτεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και προθυμία για εξερεύνηση νέων ιδεών.

Ένα παράδειγμα επιτυχημένου ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η μετάβαση του Netflix από μια υπηρεσία ενοικίασης DVD σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα streaming. Μέσω δραστικών αλλαγών στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και επενδύσεων σε τεχνολογία αιχμής, κατάφεραν να κατακτήσουν ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ψυχαγωγίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά μια επιχειρηματική αναγκαιότητα. Αν τον αγνοήσετε, είναι πρόβλημα στη κερδοφορία σας.

Διαβάστε το άρθρο εδω

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΑλή πασάς: Οι κτηνωδίες στα Ιωάννινα εναντίον των Ελλήνων και ο φρικτός θάνατός του
Επόμενο άρθροΈρευνα: Πάνω από 1,3 δισ. άνθρωποι θα έχουν διαβήτη έως το 2050