Υγεία: Πόσο ασφαλές είναι να ανοίγουμε τα μάτια μας σε βουτιά στην πισίνα;

Tο νερό της πισίνας είναι συνήθως καθαρό λόγω του χλωρίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανοίγετε τα μάτια σας όταν κάνετε βουτιά.

Για πολλούς η πισίνα είναι μια εναλλακτική επιλογή της θάλασσας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Όπως εξηγεί μία οφθαλμίατρος κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει προσωρινή βλάβη στην όρασή σας.

Συγκεκριμένα λέει: “Το χλώριο είναι ένα αρκετά ισχυρό απολυμαντικό και μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη στα κύτταρα του εξωτερικού στρώματος που προστατεύουν τον κερατοειδή χιτώνα”.

Το περιστασιακό άνοιγμα των ματιών είναι εντάξει, αλλά το παρατεταμένο άνοιγμα των ματιών μέσα στο νερό της πισίνας μπορεί να προκαλέσει ζημιά.

Η γιατρός λέει: «Το μάτι γίνεται κόκκινο, ερεθισμένο. Μπορεί να γίνετε φωτοφοβικοί ή ευαίσθητοι στο φως. Η όρασή σας μπορεί να θολώσει λίγο και τα μάτια σας θα αισθάνονται ερεθισμένα ή ακόμα και επώδυνα».

Τις περισσότερες φορές, αυτά τα συμπτώματα είναι άβολα αλλά προσωρινά. Αν θέλετε πραγματικά να κοιτάξετε κάτω από το νερό, η γιατρός λέει:

«… Είμαι λάτρης των γυαλιών κολύμβησης για διάφορους λόγους. Νο. 1, μπορείτε να προστατεύσετε την μπροστινή επιφάνεια του ματιού. Νο. 2, πολλοί άνθρωποι που έχουν υψηλή μυωπία ή υπερμετρωπία θέλουν να φορούν φακούς επαφής ενώ κολυμπούν. Και αν το χλώριο απορροφάται σε αυτούς τους φακούς, τότε θα έχετε μια… δεξαμενή χλωρίου στην επιφάνεια του ματιού που είναι πιθανό να προκαλέσει ζημιά”.

Προηγούμενο άρθροΓιατί δεν πρέπει να τρώτε πρωινό μετά τις 9
Επόμενο άρθροNέα Ανακάλυψη από το Yale – Το DNA μας επηρεάζει το γάμο μας