30η Agrotica: Δωρεάν υπηρεσίες και εκπαίδευση από τον Ευρωπαϊκό κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας «DigiAgriFood»

Έναν αξιόπιστο συνοδοιπόρο, που τείνει έμπρακτα και δωρεάν, χείρα βοηθείας στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα που … τολμούν ψηφιακά, σε όποιο στάδιο του ταξιδιού τους και αν είναι, αλλά και σε όσους απασχολούνται στον δευτερογενή τομέα, αποτελεί ο πρώτος Ευρωπαϊκός κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, ο «DigiAgriFood», ο μοναδικός στην χώρα και ένας από τους 151 πανευρωπαϊκά. Αυτά επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τεχνικός υπεύθυνος του προαναφερόμενου κόμβου, Διονύσης Βογλίτσης, διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στόχος του «DigiAfriFood», είναι η παροχή υπηρεσιών ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ μέλη του εταιρικού σχήματος του ευρωπαϊκού έργου, συντονιστής του οποίου είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αποτελούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η εταιρεία «ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης» και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», ανέρχεται στα 4,2 εκατ.ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι το 2025.

«Εκτιμώ βέβαια, ότι θα εξασφαλίσουμε περαιτέρω χρηματοδότηση, μέσω κάποιου προγράμματος, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε τα τεχνολογικά “φώτα” μας, τις υπηρεσίες, εκπαίδευση και κατάρτιση στου ανθρώπους του πρωτογενούς αλλά και του δευτερογενούς τομέα, ώστε να κάνουν τη δύσκολη δουλειά τους λίγο πιο ξεκούραστα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης και εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», τονίζει ο κ. Βογλίτσης.

Ο πρώτος Ευρωπαϊκός κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό τομέα

«Ο “DigiAgriFood”, είναι πλέον πλήρως οργανωμένος και παρέχει 55 ψηφιακές και πράσινες υπηρεσίες, όταν πέρυσι, οπότε και ξεκίνησε τη δράση του, διέθετε στους ενδιαφερόμενους περί τις 25», επισημαίνει ο ίδιος, και προσθέτει ότι η δράση του καλύπτει γεωγραφικά τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Βέβαια, όπως προσθέτει, «έχουμε παρέχει τις υπηρεσίες μας και σε ενδιαφερόμενους σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι «από τη λειτουργία του DigiAgriFood αναμένεται να διατεθούν στους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον 3.750 υπηρεσίες» και προσθέτει ότι «όσοι τολμήσουν στο ψηφιακό ταξίδι θα διαπιστώσουν τα πολλαπλά οφέλη χρήσης των τεχνολογικών εργαλείων, τόσο για την τσέπη τους, όσο και για τη βέλτιστη παραγωγή προϊόντων, σε επίπεδο αποδόσεων και ποιότητας».

‘Αλλωστε, όπως σημειώνει, αποστολή του «DigiAgriFood» αποτελεί η επί του πρακτέου καθοδήγηση, διευκόλυνση, αλλά και στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και των Μικρομεσαίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο. Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για το περιφερειακό ΑΕΠ και για τη διατήρηση της απασχόλησης στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και επιδίωξη της ομάδας του DigiAgriFood είναι να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστροφή της υστέρησης που παρουσιάζουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό οι εμπλεκόμενοι στον αγροδιατροφικό τομέα, σε θέματα ψηφιακής ωριμότητας και ικανότητας, ανταγωνιστικότητας και πρόσβασης σε προηγμένες τεχνολογίες και όλα αυτά δωρεάν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βογλίτσης.

Ο κόμβος «DigiAfriFood», με εξειδίκευση στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, τις Προηγμένες Ψηφιακές Δεξιότητες, το High Performance Computing και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, πρόκειται να συμβάλλει άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», δημιουργώντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο και απελευθερώνοντας τις δυνάμεις των ψηφιακών τεχνολογιών για την επίτευξη των κοινών κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων της Ευρώπης, όπως αυτοί ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Επισημαίνεται δε ότι οι άνθρωποι του «DigiAfriFood» πρόκειται να λειτουργήσουν πλήρως πέντε one-stop-shops και δέκα spots, καλύπτοντας ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του EDIH, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση αλληλεπίδραση με τις ομάδες – στόχους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ειδικότερα, ο κόμβος #DigiAgriFood θα παρέχει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις δοκιμών και τεχνογνωσία για να βοηθήσει τις εταιρείες στη δοκιμή νέων ψηφιακών λύσεων και τεχνολογιών. Παράλληλα, οι ψηφιακές δεξιότητες και η εκπαίδευση, επιτρέπουν τη σίγουρη, δημιουργική και ορθή χρήση νέων τεχνολογιών και συστημάτων ενώ θα προσφέρεται πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επενδυτικών ευκαιριών τόσο για νεοφυείς όσο και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Τέλος δίνεται η δυνατότητα για δικτύωση δικαιούχων στη συνεργασία με άλλα EDIH, τοπικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Ο DigiAgriFood θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της 30ης φετινής επετειακής Agrotica, εντός της ΔΕΘ, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΕπέκταση της τηλεφωνικής γραμμής 10306 για βία και επιθετικότητα σε παιδιά και εφήβους
Επόμενο άρθροΣεισμός 6ης Φεβρουαρίου 2023: Σχεδόν 60.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία