Dong quai: Αποκαθιστά την ορμονική ισορροπία στις γυναίκες

Οι ρίζες και τα φύλλα του φυτού περιέχουν κουμαρίνες, οι οποίες δρουν αγγειοδιασταλτικά και αντισπασμωδικά, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με την περίοδο και την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα βότανα και συνιστάται ως πιθανός τρόπος αντιμετώπισης της αναιμίας, προώθησης της κυκλοφορίας του αίματος, ανακούφισης του πόνου και θεραπείας της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, η πιο διαδεδομένη χρήση του αφορά την αντιμετώπιση αναπαραγωγικών προβλημάτων των γυναικών, όπως η δυσμηνόρροια, η αμηνόρροια και η ανάκτηση ύστερα από μεγάλη απώλεια αίματος, όπως πχ. μετά τον τοκετό ή χειρουργική επέμβαση.

In vitro μελέτες έχουν δείξει πως εκχυλίσματα dong quai παρουσιάζουν αντικαρκινική, προ-αποπτωτική, αντιμεταστατική, νευροπροστατευτική, αιμοποιητική και δράση ενάντια στη φυματίωση, ενώ επίσης έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να προκληθεί φωτοευαισθησία σε μερικούς ανθρώπους μετά από χρήση του.

Πώς δρα ευεργετικά για τις γυναίκες το Dong quai;

Το Dong quai χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση γυναικείων αναπαραγωγικών προβλημάτων και συγκεκριμένα δύο είναι τα βασικότερα:

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και πρωτοπαθής δυσμηνόρροια
H λιγκουστιλίδη, μια ένωση που περιέχει το Dong quai, έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες, οι οποίες φαίνεται πως βοηθούν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων, όπως οι κοιλιακές κράμπες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2004 το 39% των γυναικών που συμμετείχαν ανέφεραν σημαντική βελτίωση του κοιλιακού πόνου κατά την περίοδο, μετά από λήψη του Dong quai.

Αναφορές υπάρχουν επίσης για αποτελεσματική χρήση του Dong quai στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων, όπως το πρήξιμο και η ευαισθησία στο στήθος, οι εναλλαγές στη διάθεση, το φούσκωμα και ο πονοκέφαλος, που χαρακτηρίζονται ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης
Το Dong quai παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, αλλά επιστημονικά η ευεργετική του δράση σε αυτό τον τομέα δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Η αποκλειστική χρήση Dong quai σε μελέτες δεν έχει δείξει αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση εξάψεων, όμως η χρήση του σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως ο αστράγαλος, έδειξε σε μια έρευνα του 2008 σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση των ήπιων εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση. Μια άλλη μελέτη του 2003, όπου έγινε χρήση Dong quai σε συνδυασμό με χαμομήλι, έδειξε επίσης μείωση του αριθμού και της έντασης των εξάψεων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμμετείχαν. Παρόλα αυτά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η πιθανή αυτή δράση του.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του Dong quai;

Το Dong quai μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως το φούσκωμα, η απώλεια όρεξης, η διάρροια, η υπέρταση, ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας και η φωτοευαισθησία.

Η μικρή πιθανότητα εμφάνισης φωτοτοξικής αντίδρασης μετά από κατανάλωση Dong quai συνδέεται με την περιεκτικότητά του σε φουροκουμαρίνες και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος, εμφάνιση δερματικού εξανθήματος, υπερβολική ευαισθησία στον ήλιο ή και δημιουργία ηλιακού εγκαύματος. Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση του και σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου από τα παραπάνω συμπτώματα διακοπή αυτής.

Το Dong quai φαίνεται επίσης να παρουσιάζει διεγερτική δράση στο γαστρεντερικό σωλήνα και γι’ αυτό άτομα που πάσχουν από κάποια μακροχρόνια εντερική νόσο, όπως η εκκολπωματίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πρέπει να επικοινωνούν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τη χρήση του.

Τέλος, έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες, άτομα που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, άτομα που έχουν ορμονοευαίσθητο καρκίνο και όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν Dong quai.

Προηγούμενο άρθροΕvgenia feat Vamva: Κάνουν την μουσική (afrobeat) έκπληξη με το «Πες μου Γιατί» (βιντεοκλίπ)
Επόμενο άρθροΚαρκίνος του πνεύμονα: Η διακοπή του καπνίσματος είναι η μόνη λύση