Ο σημαντικός ρόλος των προβιοτικών, πρεβιοτικών και συμβιοτικών στην Φυσική Ρυθμιστική Ιατρική

Τι είναι Προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ειδικές καλλιέργειες «καλών βακτηρίων» που αποκαθιστούν την υγεία και την ζωτικότητα του οργανισμού:

  • Επηρεάζοντας θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αποκαθιστώντας την εντερική χλωρίδα του οργανισμού
  • Προάγοντας την περισταλτική κίνηση του εντέρου
  • Βοηθώντας τον οργανισμό σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών
  • Βελτιώνοντας την διατροφική ισορροπία παρέχοντας τα απαραίτητα αμινοξέα και φυσικές βιταμίνες

Τι είναι Πρεβιοτικά;

Πρεβιοτικά είναι διατροφικά συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα (GI tract). Η ινουλίνη είναι ένα πρεβιοτικό το οποίο συνεισφέρει στην αύξηση του πληθυσμού των καλών βακτηρίων μέχρι και 10 φορές. Προσθέτοντας έναν τέτοιο πρεβιοτικό παράγοντα σε ένα προβιοτικό προϊόν, η αύξηση των κυττάρων (καλών βακτηρίων) μπορεί να φτάσει στα πολλά δις με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια σταθερή αποικία φιλικών βακτηριδίων στο έντερο και να θωρακίσει τον ανθρώπινο οργανισμό σε μέγιστο επίπεδο.

Επιπλέον, το γενικό επίπεδο της υγείας μας εξαρτάται από την υγιή και μεγάλη ποσοστιαία χλωρίδα που πρέπει να έχει σε φιλικά βακτήρια (microflora), το γαστρεντερικο σύστημα και την ικανόητά τους να ελέγχουν τα βλαβερά βακτήρια και να βοηθούν στην λήψη διατροφικών στοιχείων με αποτέλεσμα την ρύθμιση της φυσιολογίας του εντέρου. Τα πρεβιοτικά παρέχουν μακράν το πιο ισχυρότερο ευεργετικό αποτέλεσμα στο γαστρεντερικό σύστημα από τα καθιερωμένα προβιοτικά.

Τι είναι η ινουλίνη; Υπάρχει σε όλα τα προβιοτικά προϊόντα;

ΟΧΙ. Η ινουλίνη βρίσκεται σε πρεβιοτικά προϊόντα. Είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται στις ρίζες βοτάνων και τροφή για τα ‘καλά’ βακτήρια στο γαστρεντερικό σύστημα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η ινουλίνη μπορεί να αυξήσει την απορροφητικότητα του ασβεστίου (σημαντικό στοιχείο ειδικά για γυναίκες και παιδιά) κατά 18%. Ο Lac. Bulgaricus ήταν από τους πρώτους γαλακτομήκυτες με τα καλύτερα προβιοτικά χαρακτηριστικά. (C. G. Vinderola, J.A. Reinherimer – Food Research int. 2003). Ο Lac. Bulgaricus ήταν πιο αποτελεσματικός από τον Lac. acidophilus στην ενίσχυση των επιπέδων των ανοσοσφαιρινών στο βλεννογόνο των βρόγχων. (M. De Budeguer & Perdigon – Food & Agricultural Immunology1999).

Το συγκεκριμένο στέλεχος Lac. Bulgaricus (L.b.) μπορεί να αναπαράγεται κάθε 20 λεπτά και να δημιουργεί αποικίες στο βλεννογόνο του εντέρου, συνθέτοντας βιολογικά δραστικές ουσίες και ζωτικά ένζυμα για περίοδο 10 έως 12 ημερών. Μετά τις 12 ώρες, ένα κύτταρο του (L.b.) μπορεί να αναπαράγει τον εαυτό του για πάνω από 68 δις βακτήρια.

Τι είναι τα Συμβιοτικά;

Τα «συμβιοτικά» είναι λειτουργικά τρόφιμα που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των προβιοτικών και πρεβιοτικών τροφίμων. Τα συμβιοτικά τρόφιμα συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των δύο προσθέτων, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα πρεβιοτικά αποτελούν θρεπτικό υπόστρωμα για συγκεκριμένα προβιοτικά. Οπότε και επιτυγχάνεται η επιβίωση των συγκεκριμένων αλυσίδων μικροβίων με τελικό σκοπό την αποικία τους στο παχύ έντερο.

Υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις που εισηγούνται ότι τα προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβιοτικά ίσως βοηθούν στις ακόλουθες παθολογικές καταστάσεις, φλεγμονές ή ασθένειες:

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο κατάλληλο μαγιό για άνδρες
Επόμενο άρθροΟυράνια τόξα σε καταρράκτες υπό το σεληνόφως