Οι κίνδυνοι σύνδεσης σε δημόσιο Wi-Fi

Οι χρήστες του internet παγκοσμίως ανέρχονται σε δισεκατομμύρια και περιλαμβάνουν άτομα κάθε ηλικίας, με την ανάγκη να βρίσκονται διαρκώς συνδεδεμένοι στον παγκόσμιο ιστό. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση οικιακών δικτύων σύνδεσης ή και με τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Είναι πολλές φορές που οι χρήστες, βρίσκονται σε κάποιο εξωτερικό χώρο (όπως για παράδειγμα καφετέρια, αεροδρόμιο), και πρέπει να συνδεθούν σε δημόσιο Wi-Fi. Το ερώτημα, που προκύπτει είναι ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος όταν επιλέξει να συνδεθεί και να πλοηγηθεί σε δημόσιο πάροχο.

Μη Ασφαλές Δίκτυο (Unsecured Wireless Access Point)

Όπως προδίδεται και από την ονομασία, όταν το δίκτυο στο οποίο επιθυμούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση είναι μη ασφαλές (δηλαδή δεν απαιτεί την εισαγωγή κωδικού πρόσβασης), τότε ο χρήστης συστήνεται να αποφεύγει τη σύνδεση σε αυτό. Ο λόγος είναι  πως ο συγκεκριμένος πάροχος δεν χρησιμοποιεί κωδικοποίηση για τις πληροφορίες που μεταφέρονται, κάνοντάς τις εύκολα προσβάσιμες από τρίτους.

Ψεύτικα Δίκτυα Σύνδεσης

Πολλές είναι οι φορές όπου οι διαδικτυακοί εγκληματίες δημιουργούν ψεύτικα δίκτυα σύνδεσης όμοια στην ονομασία με γνωστούς παρόχους. Στην ουσία οδηγούν τους ανυποψίαστους χρήστες σε σύνδεση με ένα επικίνδυνο δίκτυο εμπιστευόμενος την ονομασία του, που όμως είναι παραπλανητική. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται στους επισκέπτες δημόσιων hotspots να πραγματοποιούν ορισμένες ερωτήσεις στο προσωπικό της εκάστοτε τοποθεσίας, όπως:

  • Ποιο είναι το ακριβές όνομα του Wi-Fi δικτύου;
  • Ποια είναι η διαδικασία σύνδεσης;
  • Τι πρέπει να γνωρίζω (π.χ. κωδικός πρόσβασης, καταχώριση email);

Υποκλοπή Στοιχείων Εισόδου

Οι χρήστες που συνδέονται σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα πρέπει να αποφεύγουν την είσοδο σε λογαριασμούς που περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως για παράδειγμα τραπεζικοί, social media  λογαριασμοί κτλ. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να παρακολουθούν την κάθε τους ενέργεια που πραγματοποιείται όσο είναι συνδεδεμένοι στο συγκεκριμένο δημόσιο hotspot και μπορούν έτσι εύκολα, να υποκλέψουν τα στοιχεία εισόδου και να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στον εκάστοτε προσωπικό λογαριασμό.

Διάδοση Ιών

Κατά τη διάρκεια περιήγησης σε εκτεθειμένο δίκτυο οι κυβερνο-εγκληματίες μπορούν να διαμοιράσουν κακόβουλο λογισμικό αλλά και ιούς, προσβάλλοντας την εκάστοτε συσκευή του επισκέπτη και να αποκτήσουν τον έλεγχο της.

Μέτρα Προστασίας 

Προτάσεις για τους χρήστες, προκειμένου, να παραμένουν ασφαλείς  στους κινδύνους του δημόσιου Wi-Fi:

  • Να ρυθμίσουν τον browser να τους αποτρέπει από την είσοδο σε ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας (SSL,HTTPS)
  • Να επιλέξουν τη λειτουργία χρήσης ενός κρυπτογραφημένου δικτύου για την ανώνυμη πλοήγησή τους που δεν επιτρέπει την εισβολή από τρίτους (VPN)
  • Να «εξοπλίσουν» κάθε συσκευή που διαθέτουν με το κατάλληλο λογισμικό προστασίας
Προηγούμενο άρθροBertrand: Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο
Επόμενο άρθροΟ πιο άσχημος σκύλος του κόσμου για το 2022