Πολικές αρκούδες ζουν σε περιοχή της Αρκτικής χωρίς πάγο

Οι πολικές αρκούδες είναι από τα είδη που «πληρώνουν τα σπασμένα» της κλιματικής κρίσης, και οι ειδικοί προβλέπουν πως ο αφανισμός του φανταστικού αυτού θηλαστικού είναι θέμα δεκαετιών καθώς ο πάγος της Αρκτικής που αποτελεί το πεδίο κυνηγιού τους, λιώνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως εντόπισαν μια αγέλη πολικών αρκούδων στα νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας που έχει επιζήσει παρά την έλλειψη θαλάσσιου πάγου το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι πολικές αρκούδες κρατήθηκαν στη ζωή χάρη στον πάγο γλυκού νερού από τους παγετώνες που απορρίπτονται στη θάλασσα.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για μεγάλη μείωση του πληθυσμού των πολικών αρκούδων της Αρκτικής, η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μια ελπίδα δεδομένου πως οι σημερινές συνθήκες στην νοτιοανατολική Γροιλανδία είναι παρόμοιες με εκείνες που αναμένονται στην Αρκτική στο τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τελευταία ομάδα πληροί τα κριτήρια για έναν νέο υπο-πληθυσμό, καθώς τα συγκεκριμένα ζώα είναι οι πιο απομονωμένες γενετικά πολικές αρκούδες στην Αρκτική.

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Στάνκογλου: Η πρώτη του φωτογραφία από τα γυρίσματα για το Νησί
Επόμενο άρθροΙζαμπέλα Ροσελίνι: Γιορτάζοντας τα 70 χρόνια της παραμένει ακόμα γοητευτική