Ρίγανη: To Μεσογειακό βότανο με τις ευεργετικές ιδιότητες

Τα 5 σπουδαία οφέλη της ρίγανης για τον οργανισμό μας

Η ρίγανη (Origanum vulgare) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο, κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, τόσο για τη γεύση που προσδίδει στα φαγητά όσο και για τις σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες που παρουσιάζει. Χρησιμοποιείται συνήθως σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή, ενώ ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία φαίνεται πως είναι επίσης η χρήση του αιθέριου ελαίου ρίγανης (ριγανέλαιο). Μάλιστα το ριγανέλαιο έχει αποδειχθεί ως ένας από τους πιο ισχυρούς φυσικούς αντιμικροβιακούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Οι μονοτερπενικές φαινολικές ενώσεις, που περιέχει το ριγανέλαιο, αποτελούν το 78-85% του και είναι αυτές που του προσδίδουν τη γεύση και το άρωμα, όπως επίσης και τις ευεργετικές ιδιότητες που παρουσιάζει για την υγεία. Συγκεκριμένα, η καρβακρόλη και η θυμόλη είναι οι δύο βασικές ενώσεις αυτού του είδους.

Ποια είναι τα οφέλη της ρίγανης για την υγεία;

1. Είναι ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της ρίγανης έχουν αποδοθεί στην καρβακρόλη και τη θυμόλη, που αυτή περιέχει. Η αντιμικροβιακή δράση των δύο αυτών ενώσεων οφείλεται στο λιπόφιλο χαρακτήρα τους, ο οποίος συμβάλει στη διαστολή της κυτταρικής μεμβράνης των παθογόνων, αύξηση της ρευστότητας και της διαπερατότητας αυτής, διαταραχή των ενσωματωμένων πρωτεϊνών, αναστολή της αναπνοής και μεταβολή της διαδικασίας μεταφοράς ιόντων. Η αποτελεσματικότητα της ρίγανης και του αιθέριου ελαίου της φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη ενάντια σε θετικά κατά Gram βακτήρια, όπως το Staphylococcus aureus.

Επιπλέον, το ριγανέλαιο έχει φανεί αποτελεσματικό από μελέτες στην αντιμετώπιση μυκήτων του είδους Candida, οι οποίοι συνδέονται με διάφορες λοιμώξεις και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος αντιμετώπισης αυτών.

2. Είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά

Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει πως η ρίγανη παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία οφείλεται στην καρβακρόλη και τη θυμόλη, που αυτή περιέχει. Οι δύο αυτές ενώσεις έχουν την ικανότητα να δωρίζουν άτομα υδρογόνου ή ηλεκτρόνια στις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να τις μετατρέπουν σε πιο σταθερά μη ριζικά προϊόντα και έτσι να επιβραδύνουν την οξείδωση των λιπιδίων. Συνεπώς, η ρίγανη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Η αντιοξειδωτική δράση της ρίγανης εκτός από τα οφέλη που παρουσιάζει στην υγεία, φαίνεται πως μπορεί να είναι αρκετά σημαντική και στη συντήρηση των τροφίμων και αντικατάσταση των συνθετικών αντιοξειδωτικών, που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στη βιομηχανία τροφίμων.

3. Δρα ως αντιφλεγμονώδες

Η χρόνια φλεγμονή ευθύνεται για την ανάπτυξη αρκετών παθήσεων και οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει η ρίγανη φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από αυτές. Συγκεκριμένα, συστατικά όπως η θυμόλη, το π-κυμένιο, το β-καρυοφυλλένιο και ειδικά η καρβακρόλη έχουν δείξει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες σε ζώα υποστηρίζουν πως η καρβακρόλη δρα μειώνοντας τους προφλεγμονώδεις μεσολαβητές αλλά και αυξάνοντας τις αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες.

4. Προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Δεδομένης της σχέσης μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής και της ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που παρουσιάζουν τα συστατικά του ριγανέλαιου θα μπορούσαν να συμβάλλουν έμμεσα στην προστασία του καρδιακού συστήματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες ώστε να αποκαλυφθεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης.

5. Παρουσιάζει αντικαρκινική δράση

In vitro μελέτες έχουν δείξει πως τα κύρια συστατικά του ριγανέλαιου, η τερπινεν-4-όλη, η θυμόλη, το γ-τερπινένιο και η καρβακρόλη, έχουν την ικανότητα να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του ήπατος, του μαστού και του πνεύμονα. Παρόλα αυτά δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη μελέτες που να επιβεβαιώνουν τη δράση αυτή στον ανθρώπινο οργανισμό.

Προηγούμενο άρθροΤwitter: Αυτή είναι η νέα υπηρεσία που θα προσφέρει σύντομα στους χρήστες
Επόμενο άρθρο“Χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν αγαπημένους τους, τον Μάϊο λέει “Ταξιδιώτης του χρόνου”